Приходите от лотарии остават необлагаеми

Председателят на ГЕРБ се е разбрал с някои хазартни играчи, коментира Георги Кадиев от БСП

Нели Чолашка 19 ноември 2014 в 15:41 10254 8

Мнозинството в парламента отхвърли проект на Георги Кадиев от БСП за промени в Закона за хазарта, които предвиждат и приходите от лотарийни игри.

Явно депутатите са променили мнението си за няколко дни, защото на 13 ноември временната комисия по бюджет и финанси е гласувала почти единодушно в подкрепа на законопроекта - 15 са били "за" и само един "против".

Законопроектът е точно копие на законопроекта, който внесох февруари 2014 г. Той трябва да допълни празноти, които има в Закона за хазарта, приет октомври 2013 г. Тогава пропуснахме един дял от хазартните игри - т. нар. лотарийни игри, които останаха необложени.

Законопроектът всъщност добавя тези видове хазартни игри с начина на облагане, по който се облагат, както офлайн и онлайн хазарта - ако са организирани в наземни места - 15% данък върху оборота, ако са организирани онлайн - 20% върху разликата между лични приходи и изплатена печалба. Това ще донесе допълнителен приход на бюджета от 5 млн. лв. Останалите промени в законопроекта са чисто технически", обясни Кадиев при представянето на законопроекта.

Дебат по неговия законопроект нямаше, но накря само 21 от присъстващите 83-ма депутати го подкрепиха.

В момента има две лотарии в България - държавната лотария и Националната лотария, която е частна и неофициално е свързана с български хазартен бос.

В 42-то Народно събрание Кадиев успя да спаси приходите от наземен хазарт, като с помощта на част от колегите си от БСП спряха предложението на ДПС и той като онлайн хазарта да бъде облагана само върху 1/5 от приходите. Това спаси 55 млн. лв. приходи, напомни Кадиев.

"Неразбираемо поведение на ГЕРБ, които подкрепиха поправките на комисия - това е логична мярка, която изравнява режима за всички видове хазартни игри и носи 5 млн. лева на бюджета, но вместо това половината от тях гласуваха "за", другите - "против", а другите ги нямаше. Според мен, председателят на тяхната партия се е разбрал с някои хазартни играчи - не виждам друго обяснение", коментира след гласуването Кадиев.

Той призна, че е много разочарован и от собствената му парламентарна група, тъй като едва 10 души от 39 са били в зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови