Горанов предлага да плащаме в брой до 5000 лева

OFFNews 14 септември 2015 в 20:46 2898 8

Таванът на плащанията в брой да бъде намален от 15 000 лева на 5 000 лева. Това предлага законопроект на финансовото министерство, който е публикуван на страницата на ведомството за обществено обсъждане.

Според министерството това е ефективна мярка за борба със сивата икономика. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5 000 лв. - по курса на Българската народна банка (БНБ) в деня на плащането.

"Предлаганото допълнително ограничаване на плащанията в брой е в съответствие с наложилата се практика в държавите членки на ЕС, където прагът за ограничаване на плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро", пише още в мотивите на министерството.

Ведомството на Владислав Горанов предлага още общините да имат право да облагат гражданите с нов данък, който да е от 0% до 2% от доходите от догодина. Това ще се случва по решение на общинските съвети, което ще се взима ежегодно до 31 октомври. Приходите от въпросния данък ще постъпват в общинските бюджети. 

Новият данък ще бъде администриран от Националната агенция за приходите (НАП), като целта е на физическите лица да не се създават допълнителни задължения по декларирането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови