България е на дъното в ЕС по производителност на труда

Александра Маркарян 30 юни 2015 в 16:15 11195 12

Антъни (Тони) Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Антъни (Тони) Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия

Производителността на труда на България е най-ниската в сравнение с всички останали страни в региона (Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения и Румъния) и много под тази за целия ЕС, по данни на Световната банка, обявени днес.

У нас средният ръст на производителността е 3% годишно, докато например в Литва и Румъния достигна 5% в периода 2000-2013 г. Ако се запазят сегашните демографски тенденции и показателите за работната сила, ръстът у нас ще се увеличи до 4% годишно до 2040 г. Това няма да позволи на страната ни дори да намали пропастта в доходите у нас спрямо тези в най-бедната страна-членка на ЕС преди разширяването от 2004 г. - Португалия, констатират от Световната банка.

С оглед тенденцията в демографията ни, до 2050 г. работещите българи ще трябва да са средно с 1/3 по-ефективни от сега, за да запазят дори сегашната слаба производителност. Тогава един от всеки трима българи ще е над 65 г., а един от всеки двама ще е в трудоспособна възраст и ще трябва да изхранва все повече деца и пенсионери. 

За да се повиши производителността, което би довело до траен икономически растеж и повишаване на доходите, трябва да се повиши ефективността на икономиката ни, в която изобилства от големи фирми с много и неефективни служители и оставащи малки фирми със значително по-висока производителност.

Подобряването на този показател може да се случи чрез: повишаване качеството на образованието - особено основното и висшето, за което ефективността е все още предизвикателство; стимулиране на ученето през целия живот; въвеждане на все повече иновации; ефективна съдебна система; подобряване на инфраструктурата, смятат от СБ.

Ако се преодолее неправилното разпределение на ресурсите на фирмено и секторно ниво и предприятията са 100% ефективни, производителността на труда в промишлеността би могла да се увеличи с до 80%, се казва в доклада на Световната банка.

Те посочват за пример Германия. Ако в България разпределението на работещите във фирмите в даден сектор беше подобно на това в Германия, производителността на труда би нараснала значително: през 2012 г. производителността у нас е била само 55% възможната в предприятията и 30% от тази в услугите. Неправилното разпределение у нас е необичайно високо, което показва, че в България производството и услугите работят много под капацитета си, посочват още от Световната банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!