Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЦИК разпореди: Комисиите да дават бюлетините за референдума с останалите

Симона Костадинова 25 октомври 2015 в 11:54 6539 5

Изборните комисии да дават на гласоподавателя всички бюлетини - и тези за референдум и тези за местните избори, освен ако някой изрично не откаже някоя от тях.

Това решение е взела Централната избирателна комисия (ЦИК) преди броени минути да публикува разяснително съобщение до секционните комисии, стана ясно на правата за деня пресконференция на говорителите на комисията.

Съобщението е публикувано на сайта на ЦИК, в който обаче не може да се влезе, защото е претоварен. Очаква се и този проблем да бъде решен скоро, но решението гласи следното:

"Секционните избирателни комисии следва да предоставят на избирателя/гласоподавателя всички бюлетини за гласуване в днешния ден, освен ако някой изрично не откаже гласуване на някой вид избор. В кабината за гласуване се влиза само един път".

Решението идва след като цял ден се получават сигнали от различни точки на страната, че членовете на секционните комисии питат хората дали искат да гласуват на националния референдум и едва тогава дават бюлетината за него.

До момента са подаден 82 жалби и сигнали за нарушения. От тях над 25 са препратени към общинските избирателни комисии. 

Един от интересните случаи в днешния ден е бил в кърджалийското село Поточница, където на бюлетините не било отпечатано името на единия от двамата кандидати за кмет. Затова изборният ден е бил спрян.

Около 11:00 часа от ЦИК обясниха, че вече са отпечатани нови бюлетини, които пътуват към селото. Към 14:20 часа изборният ден беше подновен.

Друг интересен сигнал е имало в община Неделино, където са били използвани химикалки с изчезващо мастило. "Там са предприети мерки, за да не се допуска такова нещо", каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!