Само двама души с увреждания в 24-те листи за евровота

OFFNews 21 май 2014 в 09:59 2307 0

Урна

Само двама от кандидатите във всички 24 листи за предстоящия евровот са хора с увреждания, показва проучване на OFFNews.

Миналата седмица редакцията изпрати запитване до всички формации с въпрос дали сред кандидатите им има хора с увреждания. До днес отговор сме получили само от Християндемократическата партия на България, ГЕРБ, „Зелената партия“ и БКП.

В листата на ГЕРБ и Християндемократите хора с увреждания няма.

№ 8 в листата на „Зелената партия“ - Павел Чемишанов попада в категорията на хората с увреждания. Чемишанов е завършил социология в СУ и е член на ръководството на формацията. Чемишанов развива дейност в неправителствения сектор, консултант е по социални и образователни проекти. Има трима сина, единият от които също е с увреждания и следва в Американския университет в България. 

В листата на БКП на последно място е Иван Иванов, който е инвалид. От партията отбелязаха, че самият Иванов е настоявал да бъде чак на 17-о място.

Проучването показва, че политиката не предлага особено гостоприемна среда за интеграция на хората с увреждания.

Някои държавни институции все още нямат адекватни съоръжения за целта.

В миналия парламент на заседание на Комисията по социални въпроси в Народното събрание пристигна столичният зам.-кмет по социалните въпроси Албена Атанасова, която е в инвалиден стол. Поради липсата съоръжения заседанието бе изместено в по-малка зала, тъй като зам.-кметът нямаше възможност да стигне до втория етаж.

-----------

Сигнали, мнения и коментари по проблемите на хората с увреждания можете да пускате във форума baris.bg

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови