Прокуратурата разследвала втори "Костинброд"

Юлиан Христов 29 септември 2014 в 13:01 7252 6

Конфискуваните бюлетини от аферата

Снимка Сергей Антонов

Конфискуваните бюлетини от аферата "Костинброд".

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за отпечатването на фалшиви бюлетини. Това стана ясно от думите на прокурор Илона Кръстенякова от Върховната касационната прокуратура (ВКП). Тя взе участие на последното работно заседание на Изборния борд към Министерския съвет.

Прокурор Кръстенякова не даде повече подробности около разследването. По време на заседанието обаче стана ясно още, че престъплението е извършено в Хасково. Подробности около това кога е извършено престъплението и кои са замесените в него не бяха дадени.

От прокуратурата пред OFFNews не потвърдиха, че има подобно разследване. Официална информация от държавното обвинение по този въпрос към момента не е постъпвало. 

Девет досъдебни производства са образувани за организиране на предлагане или даване на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на партия или коалиция. Седем от тези производства са образувани от Апелативна прокуратура - Бургас и 2 от Апелативна прокуратура – Пловдив, обясни прокурор Кръстенякова. Отделно от това са образувани 16 досъдебни производства за престъпления от общ характер срещу избирателните права на гражданите.

Новината днес дойде, след като в съда се проведе второто заседание по аферата с костинбродските бюлетини от последните избори на 12 май 2013 г. Тогава в складови помещения на печатницата „Мултипринт“ в Костинброд бяха открити 475 417 бюлетини. Според прокуратурата количеството е извън договорената с Министерски съвет бройка, като дружеството, което е ангажирано с отпечатване на бюлетините, е изпълнило задълженията си към правителството. Собственик на печатницата е Йордан Бончев – общински съветник от ГЕРБ в Костинброд и близък на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Заключението от назначената от прокуратурата експертиза показва, че само около 120 хил. от откритите бюлетини са негодни и по тази причина представляват технологичен брак или надпечат. Бюлетините са били предназначени за всички избирателни райони в страната, включително и за чужбина, за където били заделени 40 хил. бюлетини.

"При сегашната система „Констинброд 2“ е невъзможен", каза през май зам. главният прокурор Борислав Сарафов

Тогава той обясни, че затегнатите мерки, печатането на бюлетините в БНБ и охраняването им от МВР, не допускат да се стигне до сценарий, както при бюлетините от Костинброд от миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови