Печатницата на БНБ поиска отлагане на втория тур на изборите. ЦИК отказа

Екип на OFFNews 28 октомври 2015 в 14:15 5758 5

Печатницата на БНБ е изпратила писмо, в което иска отлагане на втория тур на местните избори с аргумента, че няма време за отпечатване на бюлетините заради голямото забавяне на данните кои кандидати отиват на балотаж.

ЦИК е разгледала искането вчера и е отказала вторият тур да бъде проведен на 8 ноември, вместо на 1 ноември, както иска БНБ.

Информацията, съобщена първо от "24 часа", бе потвърдена от OFFNews от източници от Централната избирателна комисия. ЦИК са разгледали писмото вчера и са отговорили на БНБ с аргументи защо вторият тур може да се проведе на 1 ноември, обясниха от комисията за OFFNews.

Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов, вицепремиера, отговарящ за изборите, Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов, както и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Отпечатването на бюлетините за втория тур на местните избори върви по план, съобщи след публикуването на новината говорителят на БНБ Александър Урумов пред БНР. Във вторник в ЦИК е пристигнало писмо от печатницата на Централната банка, че заради забавянето на обработката на резулатите, може да се забави и отпечатването на изборните книжа за втория тур и това може да наложи отлагането му с една седмица. Вече процесът е нормализиран, увери той.

Отлагане на втория тур на изборите би превърнало изборите в незаконно проведени, защото Изборният кодекс изисква балотажът да се проведе в 7-дневен срок.

Безпрецедентното забавяне на изборните резултати дойде заради сериозни организационни слабости при провеждането на изборите за местна власт, които се проведоха в един ден с референдума с въпрос дали да бъде въведено електронното гласуване. Повече от две денонощия членовете на комисиите не можеха да предадат протоколите си, а стояха като заложници, заключени в зала "Арена Армеец" в София. И до момента протоколите не са обработени и няма пълни официални резултати за отиващите на балотаж кандидати за кметове, районни кметове и общински съветници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови