Костов ще гласува за Малинов, а не за Кунева

OFFNews 29 април 2014 в 19:45 2934 28

Снимка dsb.bg

Шансът на Реформаторския блок на тези избори да спечели две места е, ако мобилизира всички избиратели на всички партии, които го съставляват. Това може да стане само ако всяка партия направи кампания в полза на своя кандидат, заяви пред пред bTV бившият премиер Иван Костов.

Той призна, че ще гласува не за Меглена Кунева, която води листата, а за Светослав Малинов, но подчерта, че по този начин не иска да всява раздор в Реформаторския блок.

Иван Костов категорично отрече да има влияние върху сегашния лидер на ДСБ Радан Кънев.

Според бившия премиер Реформаторският блок трябва да насърчи използването на преференцията във вота на 25 май.

Костов коментира, че в момента всички парламентарни партии са се препозиционирали на проруски позиции преди евроизборите, след като преди са били проевропейски настроени.

Според него това е опит да се запазят гласове, които биха изгубили.

В отговор на въпрос дали това поведение не се дължи на една по-масова обществена симпатия към Русия, той иронично коментира, че и в руското посолство в София се издават визи, но никога не е виждал опашки там.

Костов посочи, че БСП усеща опасност от „изтичане” на гласове към АБВ на Георги Първанов.

Според него ГЕРБ, „бидейки популистка формация”, се стреми да намали загубите, но освен това „там има много сериозен респект към Путин от страна на лидерите на партията”.

Според Костов украинската криза създава риск не толкова за туризма или строителството, колкото за политическия живот в нашата страна.

Съзнателно се крие от обществото, че Русия, а не ЕС или САЩ може да нанесе щети на България. Всъщност ние ако бъдем потърпевши от нещо, то ще бъде от руска страна, обясни бившият лидер на ДСБ.

Той подчерта, че наложените до момента санкции от Запада не засягат руската държава, а конкретни фигури около президента Владимир Путин.

Силата на санкциите върху въпросните лица зависи от размера на тяхното лично скрито богатство и активи в чужбина. Ако са обикновени хора, санкциите няма да ги засегнат. Ако лицата са корумпирани и са се облагодетелствали от близостта си с руския президент, санкциите ще ги засегнат много болезнено. Съдейки по реакцията на Русия, явно е второто, коментира Костов.

Бившият премиер отбеляза, че съзнателно не се налагат санкции върху „Газпром” и ръководството му – по този начин западните страни се въздържат от това да дадат повод на Русия да отговори с „масово санкциониране”, каквото например за България и Украйна би било спирането на доставките на синьо гориво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!