Конституционният съд гледа пет жалби за касиране на изборите

Offnews 23 октомври 2014 в 11:32 2598 2

Конституционен съд

Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) изпрати в Конституционния съд 5 жалби на различни партии с искане за касиране на резултатите от парламентарните избори на 5 октомври. 

Първото искане е от кандидатите за народни представители от 10 МИР-Кюстендил на партиите "България без цензура", ГЕРБ, Коалиция "Патриотичен фронт", БСП и "Нова България". Към тях има и жалба на независимия кандидат Никола Вапцаров. 

Друга от жалбите е на Патриотичния фронт, които искат касиране на вота в Турция заради нарушения на Изборния кодекс. Според патриотите в секциите в Турция е провеждана агитация в полза на ДПС. 

Шестима кандидати за депутати от Реформаторския блок - Пенка Деведжиева, Велко Илчев, Петър Накаленов, Александър Павлов, Иван Делчев, Красимир Вълков, оспорват резултатите в 16 МИР-Пловдив. Конкретно те оспорват избора за народен представител на Венцислав Каймаканов от ДПС.

Има внесено искане и от „Нова България“, „Нова алтернатива“ и "Обединена България", според които изборните резултати в цялата страна са незаконни. От трите партии са направили проверка на изборните протоколи и са открили редица нарушения, на базата на които оспорват резултатите от вота. Формациите са открили много сканирани протоколи, в които липсват имената на членовете на избирателната комисия или няма подписи при нанесена поправка, а това са нарушения на Изборния кодекс.

ВАС е отхвърлил искането на Цветелин Кънчев, кандидат за народен представител от 17 МИР-Пловдив от "Коалиция БСП – лява България". Лидерът на "Евророма" е оспорил избора на Манол Генов, който също бил в листата на социалистите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!