Кой причини хаоса в "Арена Армеец" (поименен списък)

OFFNews 27 октомври 2015 в 14:57 15241 25

Хаосът с хилядите заложници на бюлетините в "Арена Армеец" е по вина на 8 членове от ЦИК. Това установи проверка на OFFNews в архива на Централната избирателна комисия. 

Почти два месеца преди изборите - на 28 август, ЦИК е разгледала предложение за увеличаване на членовете на общинските комисии в София, Пловдив и Варна. (Вижте стенеграмата тук)

Против предложението гласуват: 

Мария Мусорлиева - Атака
Севинч Солакова - ДПС
Владимир Пенев - Атака
Георги Баханов - ГЕРБ
Ерхан Чаушев- ДПС
Иванка Грозева - НДСВ
Йорданка Ганчева- ГЕРБ
Ивайло Ивков - Синята коалиция / РБ 

Гласувалите за предложението са: Ивилина Алексиева (БСП), Камелия Нейкова (БСП, Цветозар Томов, Емануил Христов, Росица Матева и Румяна Сидерова.

Още на 19 август Йорданка Фандъкова пише на ЦИК, като предупреждава какъв проблем ще се появи при положение, че членовете на комисията са само 19. Тя обяснява, че на територията на София има 1500 секционни комисии. Само по 4 протокола да съставят, а някои от тях трябва да пишат и по 5, ще има поне 6000 протокола, които тези 19 членове на ОИК трябва да приемат, обработят и обобщят, да обявят резултатите от изборите и да издадат удостоверения на избраните за кметове и общински съветници за 48 часа. Столичният кмет предлага на ЦИК да ползва член от закона, който предвижда при 2 избора едновременно ОИК в София да се състои от 39 души. 

На заседанието на ЦИК са гласували 14 души, от които 6 "за" и 8 "против". Така решението не е прието. 

Днес Мая Манолова обясни по Нова ТВ, че този текст на закона не трябва да се разбира толкова буквално и можело експерти, а не членове да приемат протоколите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!