Кандидатите за ЕК дебатираха за имиграцията, Русия и работните места

OFFNews 16 май 2014 в 11:11 5770 1

Петимата кандидати за председатели на следващата Европейска комисия се изправиха в телевизионен дебат снощи.

В дискусията се включиха Жан-Клод Юнкер от Европейската народна партия (ЕНП), Мартин Шулц от Партията на европейските социалисти (ПЕС), Ги Верхофстад от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), Ска Келер от Зелената партия и Алексис Ципрас от Партията на европейската левица.

Петимата водещи кандидати за председател на ЕК влязоха в спор по актуалните теми за политиката на ЕС по отношение на имиграцията, бюджетните ограничения и ролята на банките в кризата, отношенията с Русия и кризата в Украйна, пазара на труда и др.

В икономическата част на дебата кандидатите се обединиха около тезата, че европейската икономика трябва да върви към растеж и че са необходими механизми за създаване на работни места.

Участниците в дебата бяха принудени да се защитават от гръцкия лидер на радикалната левица Александър Ципрас, който осъди „катастрофалната политика на бюджетни съкращения” и призова да бъде изоставена „дълговата параноя”. Лидерът на консерваторите Жан-Клод Юнкер парира нападките на Ципрас: „Работих години , ден и нощ, за да предотвратя излизането на Гърция от еврозоната”, заяви Юнкер, като добави, че е направил всичко по силите си да бъдат сложени в ред гръцките публични финанси. Ги Верхофстад от АЛДЕ от своя страна заяви, че в Гърция и Италия проблемът не е бил в банковия сектор, а в лошите политики на местните политически парти.

Лидерът на Зелените Ска Келер заяви, че повече бюджетни съкращения в ЕС биха довели до влошаване на ситуацията и призова страните-членки а инвестират в устойчиви работни места и възобновяеми енергийни източници.

Мартин Шулц (ПЕС) се съгласи, че ЕС е направил грешка със „безсмисленото орязване” на разходите, като посочи, че борбата с данъчните измами и укриването на данъци са най-добрият начин за постигане на добро състояние на бюджетите на държавите.

"Досега банките поемаха рисковете, а вложителите носеха отговорността", каза още той и допълни, че ако оглави Еврокомисията, тя би контролирала банките много по-строго. "Загубихме големия европейски капитал - доверието. За да си го върнем, трябва да се борим с нищетата", добави Шулц.

Имиграционната политика бе друга тема от дискусията. Ги Верхофстад от АЛДЕ подчерта, че в основата на проблемите е липсата на достатъчно обща имиграционна политика на ЕС. Според Алексис Ципрас от радикалната левица е „недопустимо Средиземно море да се превръща в гробище” и подчерта, че ВС трябва да се превърне в синоним на „солидарност”. Ска Келер от Зелените окачестви липсата на координирана имиграционна политика между страните-членки на ЕС като „скандално”, а Жан-Клод Юнкер от ЕНП заяви, че е време за създаването на общ европейски закон относно имигрантите.

Въпросът за отношенията на Европейския съюз с Русия и кризата в Украйна също бе засегнат.

Ска Келер от Зелената партия заяви, че кризата в отношенията между ЕС и Русия показват, че е необходимо Европа да проведе реформи в енергийната си политика и да повиши своята енергийна независимост. Тя подчерта, че не приема анексирането на Крим и смята санкциите срещу Русия за правилни.

 Алексис Ципрас от Партията на европейската левица заяви, че прилагането на инструменти от ерата на Студената война би отворило рани, които трудно биха могли да бъдат излекувани, а Украйна трябва сама да вземе решение за своето бъдеще.

Според Жан-Клод Юнкер от ЕНП е необходим диалог с Русия, а на руския президент Владимир Путин трябва да бъде показано ясно, че поведението му е неприемливо.

„Нека да бъдем честни, ние говорим за война, а Европейският съюз не е военен съюз. Необходима ни е стратегия”, заяви от своя страна Мартин Шулц от ПЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!