Какво трябва да знаем за Европейския съюз?

SmartiGraphs 01 май 2014 в 12:55 6229 3

SmartiGraphs Logo

SmartiGraphs е образователен проект на група млади политолози, чиято основна цел е да представи обществено значима информация по възможно най-достъпен и атрактивен начин – чрез графична визуализация наречена „инфографика“. За предстоящите Евроизбори SmartiGraphs са подготвили информационна кампания, с която искат да предоставят на читателите си цялата нужна информация, за да могат да направят своя избор. Кампания ще се публикува на сайта www.smartigraphs.com, както и в OFFNews.

Какво трябва да знае Сашко за Европейския съюз?

Сашко е новият най-любопитен приятел на SmartiGraphs. Тази година за първи път ще гласува на избори за Европейски парламент на 25 Май. Ние му обещахме да му помогнем да направи своя информиран избор. За целта ще го отведем стъпка по стъпка до станция „Брюксел”!

През май 2014 г. ще се проведат изборите за Европейски парламент и нашата цел е да ви запознаем с европейския институционен ритъм. Като начало ви предлагаме да загреем с въпроси като: Какво е ЕС? Защо и как се появява и каква е неговата роля ? Ако знанието е прозорец към света, то ние ще ви дадем една естетически красива картина (инфографики) за Европейския съюз.

Забързани в ежедневието, не ни остава време да се отдаваме често (или пък въобще) на размисли за същността и функционирането на държавите, международните организации и обединения. Сега обаче искаме да ви „отвлечем” в тези философски небеса… Европейският съюз е уникален по своята същност и конструкция. Днес той е образец за множество държави, които искат да се обединят и да си сътрудничат по-интензивно с цел да бъдат по-конкурентоспособни в глобалния свят.

Ако Европа даде на света демокрацията, повечето политически
идеологии и модели за политическо развитие, то днес ЕС дава
пример за успешно интегриране на суверенни държави.

ЕС не е просто икономическа организация, в която членуват различни страни (като например Световната търговска организация), нито пък е само организация за запазване и гарантиране на мира като ООН, нито организация, водена от идеята за запазване на сигурността като НАТО. ЕС е многолик и съчетава в себе си характеристики на международна организация, икономически съюз и единственият по рода си политически съюз в такъв мащаб.

„Единството на Европа беше мечта на малцина.
То стана надежда за мнозина.
Днес то е необходимост за всички нас.“
Конрад Аденауер

Множество изследователи на Европейския съюз казват, че днес той е на кръстопът между идеята за Съединените европейски щати и идеята да се запази настоящото статукво. През годините от възникването си през 1951 г. до днес, европейското обединение е преминало през множество метаморфози – от съюз на 6 държави за контрол на оръжейните индустрии до обединение на 28 държави с широк диапазон от политики. Със сигурност ЕС ще се променя и трансформира – дали към тясна федерация или ще бъде развит икономически съюз, все още е рано да се каже.

Но как всъщност работи?

В основата си е обединение на суверенни държави, които отдават части от своя суверенитет на наднационалните структури на Съюза (за повече детайлно познание за суверенитета и отдаването му виж инфографиката ни за Държавата).

Иначе казано, всяка отделна държава-членка дава правото на институциите на ЕС да извършват определени действия в определени сфери от нейно име. След Договора от Лисабон на наднационално ниво са прехвърлени повече правомощия от когато и да било. Особено след финансовата и дългова криза в Европа, ролята на Съюза нарасна още повече (най-вече в държавите от Еврозоната). Но все още националните държави запазват водещата си роля по отношение на вътрешната, външната, данъчната и други политики.

Както знаем, съвременната либерална демокрация предполага силно гражданско участие и активност при вземането на политически решения, касаещи развитието на обществото. Европейският съюз също претендира, че следва либерално-демократични принципи, което означава, че в неговата основа стои гражданското общество.

Защото няма как една демократична държавна система да функционира ефективно, ако липсва основното звено – гражданската активност. А активната позиция е истински ефективна, когато е базирана на информираност и познание. Затова активното ни участие като европейски граждани предполага запознаване с европейската политическа обстановка.

Как и защо се появява ЕС ?

За да сме максимално точни в оценката кога точно се заражда идеята за обединена Европа, трябва да се върнем в годините по време и след Втората световна война. Всяка държава, участвала в тях, е понесла сериозни загуби както на човешки, така и на материални ресурси. Именно последиците от тази война са един от основните катализатори за обединяването на Европа. Водещите европейски лидери си обещават, че няма да позволят сценарият от Втората световна война да се повтори пак.

Британският министър-председател – Уинстън Чърчил, е един от първите, който публично се обявява за Съединени европейски щати през 1946 г. в университета в Цюрих. Същински действия за осъществяването на тези идеи обаче се случват няколко години по-късно.

На 9 май 1950 г. Жан Моне и Робер Шуман създават т.нар. Декларация\план „Шуман”. В тази декларация се предлага държавите взаимно да контролират въгледобива и стоманодобива. Фокусът пада върху тези в два сектора от тежката индустрия именно поради факта, че те дават суровините за производство на оръжия. Така че чрез контрол върху средствата за производство на оръжия, се управлява и мирното статукво. Първият държавник, присъединил се към идеята на Шуман и Моне, е германският канцлер Конрад Аденауер. В последствие се присъединяват Белгия, Холандия, Люксембург, Италия и през април 1951 г. в Париж е поставено началото на европейската интеграция.

Затова днес като говорим за бащите на европейската идея, основно се фокусираме върху фигурите на Шуман, Моне, Аденауер, Чърчил, Спинели и още множество европейци, допринесли за това днес Европа да е мирно и спокойно пространство.

„Обединението на Европа няма да стане отведнъж или според някакъв
специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения,
които първо създават чувство на солидарност.“
Декларация Шуман

Водещата функция на Съюза е опазването на мира в рамките на неговите граници. Друга основна характеристика е еволюционната платформа, върху която той е изграден. В началото ЕС е замислен като чисто икономически съюз, но впоследствие започва да придобива сериозни правомощия и в политическата сфера, следвайки заръките на своите бащи–основатели.

Всички тези промени в неговата структура, работа и правомощия са обединени от понятието за европейска интеграция. Тя се развива в две направления – икономическа и политическа. Установяването на единен пазар с неговите четири свободи: свободното движение на стоки, услуги, хора и капитали, е резултат от икономическата интеграция. Политическата интеграция се ръководи от институции като Европейския парламент, Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз, Съвета на Европа. Тя се осъществява чрез отдаването на суверенитет от националните държави към наднационалните европейски институции и присъединяване на други държави. Механизмът, чрез който тя се осъществява е поредицата от договори, чието начало е дадено с Договора от Рим за Европейска икономическа общност (ЕИО) и Европейска общност за атомна енергия (ЕОАЕ или Евратом). По този начин държавите задълбочават сътрудничеството помежду си, от една страна, но и от друга, нараства влиянието на наднационалната общност. Следват Договорите от Рим, Маастрихт, Амстердам, Ница и Лисабон, които изграждат ЕС такъв, какъвто е днес.

Европейският съюз днес

България се присъединява към европейското семейство малко преди финансовата криза от 2008 г. Този факт до голяма степен не позволи на страната да отбележи напредък в догонването на западноевропейките страни по отношение на жизнения стандарт. Много хора, които смятаха, че животът им ще се подобри непосредствено след влизането ни в общността, останаха излъгани. Това е една от причините за зараждането на все по-засилващия се евроскептицизъм.

Този феномен по принцип е по-силно развит в Западна Европа. В предстоящите избори може да се видят голям брой партии, които подкрепят намаляване или замразяване на процеса на европейската интеграция. В последното проучване на ЕП за разпределението на местата в парламента се вижда ясно, че евроскептични десни партии взимат повече мандати.

ЕС днес е на кръстопът в своето развитие. След неуспешния опит за създаването на Европейска конституция, сякаш интезивната интеграциона политика е възпряна. Днес не се говори толкова за засилване на политическата и икономическа интеграция, по-малко ще чуем за федерализация и обединения. Днес ЕС се консолидира политически и институционално, укрепва след вътрешните икономически сътресения и търси визиите за бъдещо развитие.

Опознавайки развитието на ЕС, можем да си обясним важни общественополитически събития, както от миналото, така и от нашето съвремие. Европейските избори през 2014 г. ни дават възможност да променим развитието на Европа и посоката на политиката, в която участва и България.

“Използвай властта си.
Избери кой да ръководи Европа.
Действай.
Съдействай.
Въздействай.”

Мото на Европейските избори
за Европейски парламент 2014

Автор: Димитър Станоев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!