Как ще се гласува на изборите

OFFNews 20 октомври 2015 в 14:51 4999 2

На предстоящия вот на 25 октомври ще има 5 вида бюлетини – за общински съветници, за кмет на община, за районен кмет, кмет на кметство и за гласуване на референдума. 

Във всички населени места обаче ще се гласува с 4 от петте вида бюлетини. В София, Варна и Пловдив няма да се гласува за кмет на кметство, а в останалите села и градове няма да се гласува за районен кмет. Единствено бюлетината за референдума ще се слага в плик, а останалите ще се сгъват по строго определен начин от членовете на секционните комисии.

В изборния ден пред секциите ще има указателни табла, където избирателите ще могат да погледнат съответните кандидатски листи.

Гласуване с хартиена бюлетина

За да гласува, избирателят трябва да удостовери самоличността си пред председателя или член на секционната комисията. Той трябва да представи лична карта или личен (зелен) паспорт за страната, ако не е подменил личните си документи.

Ако документът за самоличност е с изтекъл срок, повреден, унищожен, изгубен или откраднат, избирателят се допуска до гласуване, ако представи удостоверение за издаване на нов. Същото важи и за избирателите извън страната, които могат да гласуват на референдума. Те могат да се идентифицират и с военна карта.

Член на секционната комисия трябва да свери данните от документа за самоличност на избирателя с тези от избирателния списък и да запише ЕГН-то и номера на документа за самоличност в списъка. Ако има разлика в някое от имената на избирателя в списъка и според документа за самоличност, това се записва в графата „Забележки“ на избирателния списък. Ако избирателят не е вписан в списъка, но има право да даде своя глас, всички негови данни се вписват в допълнителната страница и той се допуска до гласуване. 

След това член на комисията откъсва бюлетина за съответния вид избор от кочана, показва я на избирателя, за да се увери, че е празна, и поставя печат на гърба на бюлетината. После я сгъва първо по широчина, така че горният край да опира в сивата черта под последната листа, без да се закрива номерът на бюлетината в долния десен ъгъл и перфорацията над него. Местата за полагане на печатите от СИК остават от външната видима страна. После сгъва бюлетината още веднъж по широчина, като номерът на бюлетината в долния десен ъгъл остане видим, а положеният печат остава от външната страна на бюлетината.

След като отбележи вота си, избирателят трябва да я сгъне по същия начин. 

В тъмната стаичка може да има само един избирател, който гласува в бюлетините като поставя в квадратчето с номера на избраната от него кандидатска листа знак „Х“ или „V“. Ако иска да гласува с преференция, трябва да постави същия знак в квадратчето с номера, с който е регистриран избраният от него кандидат от съответната листа. 

Избирателят има право само на още една бюлетина, ако сгреши при маркирането на вота си. Той обаче трябва да върне сгрешената пак в сгънат вид, а представителят на комисията я маркира с надпис „сгрешена“, подпечатва я и я описва в прокола на СИК.

След като гласува, избирателят излиза от кабината и подава сгънатата бюлетина на член на комисията, който сверява дали номерът върху бюлетината е същият като този върху кочана и - ако са еднакви, подпечатва повторно бюлетината и откъсва отрязъка с номера, който се пуска в отделна кутия. Ако номерът върху бюлетината не съответства с този на кочана, тя се обявява за недействителна и се отбелязва върху бюлетината и в графа „Забележки“ на избирателния списък. Избирателят не се допуска повторно до гласуване. 

След повторното подпечатване на бюлетината избирателят я пуска в избирателната кутия, полага подпис в избирателния списък и получава обратно документите си. 

За недействителна бюлетина се приема такава, на която са написани специални символи, като букви, цифри или други знаци. 

Машинно гласуване

На предстоящите изброи ще има машинно гласуване в 50 столични секции и само за местните избори, но не и за референдума.

Избирателят, след като бъде допуснат до гласуване, получава достъп до устройството, което показва бюлетина, идентична с хартиената. Избирателят може еднократно да промени избора си преди потвърждаването му.

След това гласът се записва и съхранява в електронна избирателна кутия, която не позволява разкриване на самоличността на избирателя и неговия вот. След изписано съобщение, че гласуването е приключило, се отпечатва контролна разписка с отразения вот, която се пуска в специална кутия за машинното гласуване.

Избирателят се подписва в избирателния списък, а в графата му "Забележки“ се отразява, че избирателят е гласувал машинно. 

Гласуване на националния референдум

На националния референдум гражданите ще могат да отговорят на въпроса "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?". Избирателят получава бюлетината за референдума заедно с тези за местна власт от член на комисията, както и непрозрачен плик. Желаният отговор се маркира със знак „Х” или „V”. След това бюлетината се поставя в плика и се пуска в кутията за гласуване в националния референдум.

Върху пликовете и бюлетините за гласуване в националния референдум не се полага печат на СИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!