Илияна Йотова

OFFNews 23 март 2014 в 16:21 3040 0

Илияна Йотова

Илияна Малинова Йотова е родена на 24 октомври 1964 г. в София. Завършила е българска и френска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Националното училище по администрация, Франция и в център за по европейски науки, Страсбург.

Има сестра - Румяна Тодорова, която по времето на Тройната коалиция и от миналата година, откакто БСП си върна властта, е директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Илияна Йотова е работила като репортер, редактор, водещ и директор дирекция „Новини и актуални предавания” в БНТ.

През март 1997 г. поема пресцентъра на Висшия съвет на БСП, а от април 2000 г. е член на Градския съвет на БСП. За член на Висшия съвет на БСП е избрана на 7 май 2000. От 9 януари 2006 г. изпълнява длъжността заместник-председател на Софийската градска организация на БСП.

От 18 август 2005 г. е народен представител в 40-то Народно събрание от "Коалиция за България". Председател е на българската делегация в Парламентарната асамблея на франкофонията и заместник-председател на Парламентарната делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

За изборите за членове на Европейския парламент през 2007 г. е регистрирана под номер 2 в листата на коалиция "Платформа Европейски социалисти" и влеза в Европейския парламент.

На 7 юни 2009 година Йотова е избрана отново за евродепутат от листата на Коалиция за България, в която е на второ място, както и в настоящата листа на социалистите.

Семейна е и има син.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови