Цветан Василев изхвърля държавата от БТК

OFFNews 20 август 2013 в 15:15 28881 47

Цветан Василев в компанията на Делян Пеевски (в средата) и Николай Бареков (ляво).
Цветан Василев в компанията на Делян Пеевски (в средата) и Николай Бареков (ляво).

Контролираната от Цветан Василев Българска телекомуникационна компания (БТК) предлага държавата да се откаже от златната си акция в БТК, а държавата очевидно няма нищо против това.

Извънредното общо събрание на акционерите, на което ще бъде взето решението за преобразуване на златната акция на държавата в обикновена поименна безлична акция, е насрочено за 16 септември. Поканата за него е на изпълнителния директор на БТК Атанас Добрев. Публикувана е в Търговския регистър на 13 август.

Притежаването на златна акция дава право на притежателя ù да спира решения на ръководството на компанията. Притежателят в случая е Република България, представлявана от министъра на транспорта.

"Ще направим пълен преглед на приватизационния договор до 16 септември", е единственият коментар от министерството, направен от зам.-министър Георги Тодоров пред "Труд".

 Втората точка в дневния ред е преобразуването на БТК от акционерно дружество (АД) в еднолично акционерно дружество (ЕАД). БТК вече няма да се търгува на фондовата борса.

 По информация на в. "Труд" решението идва, след като в бюджета са влезли плащания по засекретеното споразумение между служебното правителство и бившите собственици на БТК.

То бе следствие от решение на Арбитражния съд в Париж, осъдил в началото на декември 2012 г. старите собственици на компанията ("Вива венчърс") на 92 млн. - дълг, унаследен от новите собственици - Корпоративна търговска банка на Цветан Василев и втората по големина банка в Русия VTB, купили компанията в края на октомври същата година.

Преди няколко месеца OFFNews поиска информация дали сумата е била платена. Финансовото министерство отказа да отговори.

Според неофициална информация, също цитирана от в. "Труд", предишните акционери на БТК са се съгласили да внесат в хазната около 150 млн. лева, а държавата, от своя страна, поела ангажимента да се откаже от воденето на съдебни дела, златната акция и да вдигне ипотеките, които е наложила върху стотици имоти на БТК като гаранция по водените дела (сред тях е и сградата на Телефонната палата в София, която е паметник на културата). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!