Турция иска собствеността на джамии в България

10 август 2013 в 12:07 7697 40

Джумая джамия. Снимка: wikimedia
Джумая джамия. Снимка: wikimedia

Турция се опитва да поеме собствеността върху отомански архитектурни паметници в България.

Това става ясно от съобщение в Анадолската агенция, която отразява визитата на турския вицепремиер Бекир Боздаг у нас.

По време на визитата си Боздаг пропътувал в България близо 2000 км за три дена, пресмята агенцията, цитирана от БНР. По време на тази своя инспекционна обиколка той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на турската страна да се заеме с тяхното реставриране.

България е била под отоманско управление близо 500 г. до придобиването на своята независимост през XIX в., не без гордост припомня агенцията. Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено бил огорчен от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня (хамам) приютява музей на модерното изкуство. Боздаг бил повдигнал въпроса по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова.

"Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA). Засега няма споразумение. Но когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение", цитира думите на Боздаг Анадолската агенция.

Ние ще поискаме от България отоманските архитектурни паметници, категоричен е Боздаг.

По време на посещението му у нас на 7 август събитието беше белязано от скандал по време на празничната вечеря по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам в Пловдив. Събитието беше почетено от българския президент Росен Плевнелиев. Тогава българските журналисти не бяха допуснати на вечерята, за разлика от турските им колеги.

Впоследствие стана ясно, че това е наложено от протокола от българска страна.

Вероятно в част от разговорите между Плевнелиев и Боздаг е засегната и темата за придобиването от турска страна на собствеността върху архитектурни паметници от отоманската епоха на територията на България. 

БНР цитира Деница Сачева от ДСБ, която предупреждава за възможните тайни договорки между двете страни: 

"Вицепремиерът на Турция подари на българските си домакини многотомен опис на вакъфските имоти в България. Поведението на политиците, особено от такъв ранг, е знаково. В България се случват неща, които са меко казано притеснителни, защото паралелно с посещението на този господин в България, ние имаме информация, която излиза по медиите затова, че мюфтийството иска 1 500 имота, същевременно на 16 юли е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, с който обекти с национално значение могат да бъдат предоставени на съответните религиозни вероизповедания и както например БАН в тяхното становище споменаха, това на практика отваря врата да речем Националният археологически музей утре трябва да се премести", заявява тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!