"Тероризмът е заплаха" – толкова след 5 часа заседание при президента

Юлиан Христов 26 юли 2012 в 15:44 2400 1

КСНС. Снимка: Сергей Антонов
КСНС. Снимка: Сергей Антонов

След близо петчасово заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, членовете на съвета излязоха с декларация, в която се заявява, че тероризмът е заплаха за националнатa сигурност и е необходима преоценка на "динамиката на средата за сигурност". 

Декларацията беше изчетена от президента пред журналисти в присъствието на премиера и лидерите на парламентарни групи в парламента и идва близо три години след приемането на Стратегията за национална сигурност и на Националния план за противодействие на тероризма, в които е направен анализ на средата за сигурност.

В декларацията от пет точки се казва още, че след анализ, трябва да бъде направено "надграждане" на модела на национална сигурност и да се "актуализира възможността за ефективно противодействие" на заплахите. Особено място се дава на службите за сигурност, които трябва предпазват българските и чуждите граждани от терористични посегателства. От декларацията стана ясно, че трябва да се положат усилия за по-ефективна работа на ситуационния център при съвета по сигурността при премиера. 

Премиерът: По темата "тероризъм" няма да говоря

Въпреки, че като извънредна точка в заседанието на КСНС беше вкарана темата за тероризма, президентът и премиерът отказаха да дадат подробности по развитието на разследването по атентата в Бургас. Помолен за коментар по темата за тероризма, премиерът Борисов отвърна: "Не, по тази тема - тероризъм, не" и насочи журналистите да задават въпроси на президента, а не на него. Росен Плевнелиев от своя страна каза, че подробности по разследването не могат да бъдат дадени, тъй като става въпрос за следствена тайна. Той увери, че се прави всичко възможно от разследващите, за което те са подпомагани от своите чуждестранни колеги.

Коментарите

БСП и ГЕРБ влязоха в един безкраен спор кой е виновен за мониторинговия доклад, което се вижда, че няма да доведе до никъде. От Синята коалиция поискахме конкурентен и прозрачен избор на нов главен прокурор, на нов ВСС, промени в Конституцията в полза на повече контрол и повече правила, каза след заседанието на съвета лидерът на СДС Мартин Димитров. Той обясни, че по темата за сигурност е постигната „балансирана и разумна позиция“, „която показва усилията на всички служби оттук нататък това да не се повтори никога повече, но и всички мерки да бъдат взети, така че да се гарантира сигурността на българските граждани“. По думите му конкретните набелязани мерки днес са актуализация на всички планове, съвместни действия на службите, много по-добра координация и т.н.

"Очаквах по-сериозен анализ на терористичния акт, очаквах търсене на отговорност, самокритичност и оставки. Вместо това се предлага едно становище, което е доста беззъбо, неказващо истинските проблеми. Това каза пред журналисти лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров, още преди края на заседанието на съвета. „Аз предложих, и със специално писмо, предварително бях внесъл при президента - да включи моята идея за обсъждане на възможност за съставяне на кабинет за национално спасение. Той не пожела да го направи. Не виждам смисъл да присъствам”, добави Сидеров. 

Според него КСНС е излязъл със становище, което е бюрократично написано и в него няма задълбочен анализ. Сидеров отбеляза, че е очаквал да чуе дали някой от властта ще поеме отговорност за терористичния акт. 

Лидерът на партия "Атака" обясни, че не е останал на обсъждането на темата за евродоклада, което беше последна точка в заседанието, защото това не било повод "цялата държава да застава на някаква поза на очакване като домашно куче". "Не мисля, че доклад на Европейската комисия трябва да бъде повод ние да излизаме от дневния си ред на това, което трябва да вършим в България. Констатациите, които тук се правят, по нищо не се различават от това, което досега се чу. Не виждам с какво един Консултативен съвет може да придвижва нещата напред в тази посока”, каза още той.

"В името на консенсуса ще спестя някои мои и не само мои, на БСП оценки, затова как се стигна до този безпрецедентен терористичен акт в България", коментира председателят на БСП Сергей Станишев. "За мен това е пробив в системата за сигурност. По-тревожното е, че не чух достатъчно убедителен анализ на причините. Оттук нататък ще искаме правителството да представи план за действие пред парламента, защото идеята да се премълчат и спестят редица анализи, за да изглеждат нещата по-добре днес, могат да ни севърнат като бумеранг утре за всички български граждани. Това не бива да се допуска", коментира експремиерът. 

Според него политическа отговорност след атентата в Бургас не е поета, а той като бивш премиер би поискал оставката на вътрешния министър. "Преди да се правят нови концепции, актуализации и допълване на закони, свързани с т.нар. динамика на средата за сигурност, трябва да се отговори просто и ясно. Ако това, което е прието не е изпълнено, трябва да се търси отговорност. Това е въпрос, на който правителството няма отговор", каза още Станишев.

Той взе отношение и по темата за евродоклада, като обясни, че ЕК недвусмислено е обяснила, че настоящото правителство няма политически и експертен капацитет да приключи механизъма на сътрудничесто и оценка. "Неслучайно от ЕК казаха, че следващият доклад ще е след края на това правителство - декември 2013 г. Това е много тревожно. Най-лошото е написаното в доклада, че има цялостно впечатление за неспособност да се спазва разделението на властите. Аз много категорично казах пред членовете на КСНС, че такава негативна политическа оценка България не е получавала. Изобщо имаме ли демокрация в България? За мен е видим стремежът на тази власт да подчини съдебната власт и да превърнат правораздаването в България в свой придатък. Няма да има никака декларация след съвета. За вас изненада ли е, че президента от ГЕРБ, премиера от ГЕРБ и председателя на НС от ГЕРБ ще бъдат на еднакви позиции?", коментира Станишев.

Според него властта не е отчела какви мерки ще бъдат взети, а по-скоро е направен отчет какво е направено до момента. "Въпросът е какво се прави оттук нататък. План за действие няма", коментира той.

"Най-важното е в България да се възстанови разделението на властите. Има опит за натиск върху съдебната система. Това е казано в доклада на няколко пъти. Аз не разбирам защо трябва да ни го кажат от Брюксел, за да почнем да си задаваме този въпрос. Правителството не е излезнало от окопа - ние сме добрите, правим всичко перфектно, лоши са съдебната власт. Не можеш да се криеш зад чужда отговорност", каза още Санишев.

"Трябва да се направи необходимото да се предотврати рискът от възможна негативна вътрешна рефлексия на явно външния терористичен акт", каза пред журналисти Лютви Местан, зам.-председател на ПГ на ДПС. "Никой – нито държавен орган, нито политическа сила, няма право чрез неоснователно приоритизиране на една от хипотезите да предизвика вътрешно напрежение в страната, защото не познаваме страна, която да е осигурила своята национална сигурност без да е гарантирала своите вътрешни баланси", каза още той. 

Лютви Местан не уточни дали становището на съвета е било предварително написано и раздадено на членовете му. „Това е въпрос от кухнята и може би не е коректно аз да коментирам как се стига до тези общи становища. Но няма нищо укоримо и в едни предварителни, в най-общ вид проекто-становища, по които настъпват съществени изменения след като се чуят бележките на участниците в Консултативния съвет”, коментира Местан.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови