Строежът на Яйлата незаконен и ще бъде премахнат

Милен Енчев 16 май 2013 в 13:18 7990 9

Бетонът, който бе излят на Яйлата
Бетонът, който бе излят на Яйлата

Строежът в местността Яйлата край Камен бряг, който изненадващо бе възобновен в последните дни, е напълно незаконен, обяви Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) днес след проверка на обекта.

 Строежът неправилно е наречен „Основен ремонт и реконструкция на рибарска хижа с навес“, защото всъщност е „Двуетажна сграда“, установи ДНСК. Става дума за масивна сграда, а не за ремонт.

 С изграждането му са нарушени куп разпоредби – за устройство на територията, за опазване на околната среда и за културното наследство. Те обуславят нищожност на строителното разрешение и дават основание обектът да се квалицира като безспорно незаконен, обявиха от строителния контрол.

 Има нарушение при издаването на строителното разрешение от община Каварна през 2011 г., заради което главният архитект на общината ще бъде глобен.

Едно от закононарушенията е направено при издаване на разрешението за строеж през 2011 г. от община Каварна, заради което ще бъде глобен главният архитект на общината. Фундаментът на конструкцията – масивна бетонна плоча, бе излят още през 2007 г. без строителни книжа. Разрешението за строеж е от 2011 г.

В последните дни, над незаконния първи етаж е извършено строителство на втори. Строежът представлява напълно нова сграда, а не „основен ремонт“, както пише във визата за проектиране от 2006 г. и строителната виза от 2011 г., подчерта строителният контрол.

ДНСК сложи точка на спора дали строежът е в границите на археологически резерват „Яйлата“ или не е. Той е в резервата и не е съгласуван с Министерството на културата, в нарушение на режимите за строителство в територии с особена теритоиталноустройствена защита.

Службата потвърди и мнението на природозащитните организации, че макар да попада в две защитени зони от мрежата „Натура 2000“, не е направена задължителната оценка за съвместимост.

Проверяващите са издали акт за спиране и премахване на строежа, който днес ще бъде връчен на извършителите – двама братя бизнесмени от Генерал Тошево. След изтичане на едноседмичния срок за жалби ще бъдат издадени и заповедта за спиране, и заповедта за премахване на незаконния строеж. Заповедта за спиране ще влезе в сила веднага, а премахването ще бъде направено след влизането в сила на съответната заповед.

Освен главния архитект на Каварна ще бъдат глобени инвеститорите, проектантът и консултантът, направил оценката за съответствие на проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!