Стоянович за "Българския Лувър": Такъв абсурд не съм виждал

16 юли 2013 в 11:46 4892 1

Петър Стоянович. Снимка: БГНЕС
Петър Стоянович. Снимка: БГНЕС

Ремонтните работи в Националната художествена галерия са към своя край, а не е ясно какво ще има там и при каква организация на дейностите - такъв абсурд в живота си не съм виждал.

Това каза на брифинг министърът на културата Петър Стоянович. В него участва и художникът акад. Светлин Русев, който е един от членовете на екипа за разрешаване на проблемите около проекта за нова НХГ. 

Той обясни, че ремонтът на помещенията е към края си, но няма подготвени кадри, които да управляват комплекса, а финансирането на южното крило не е договорено, за което трябват около 10 млн. лева. Той обясни и че не е известно от къде ще бъдат взети средства за оборудването и обзавеждането на галерията, за което ще са нужни около 8 млн. лв. "Тези пари са сложени пожелателно в един бъдещ бюджет без да е аргументирано как да стане това на този етап. Това ми прилича на полупостроена магистрала, открита, с прерязване на лентата, но без да може да се ползва от автомобилите", направи сравнение Петър Стоянович. 

Според него реалистично е да се мисли за откриване на галерията през есента на 2014 година. "Ще се опитаме да привлечем и европейски средства за този проект, което става бавно, но съм убеден, че трябва да ускорим работата, смята министърът. Ако успеем да се справим с тези проблеми реалният срок за отварянето на бъдещата Национална художествена галерия може да е през есента на 2014 година", коментира министърът на културата.

"Къде е големият проблем с бъдещата Национална художествена галерия, защото за български Лувър вече можем да говорим само в кавички. Въпросът е дали ще имаме един или два музея - досега това не е ясно. Другият въпрос - дали ще съчетаем всички системи в тази сграда и ред други. Освен това не е възможно в този музей да влезе в момента и една картина, защото има влага от предшестващия ремонт, има и един престъпен договор между министерството и заведението "Планет", в който няма клауза разваляне на договора и той е "само" за едни 10 години и се отнася "само" за един наем от 3000 лева на месец. Какво ще правим при това положение", запита Стоянович, цитиран от БГНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови