Рудник Ораново се срути, двама миньори загинаха (обновена)

Николаос Цитиридис 16 юли 2013 в 12:03 6395 5

Мина
Мина "Ораново"

Двама миньори загинаха при срутване в рудник "Ораново" край Симитли тази сутрин, съобщиха за OFFNews от МВР. Други двама миньори за затрупани.

По първоначални данни четирима миньори са били затрупани при инцидента. Според кмета на Симитли Апостол Апостолов и четиримата мъже са от региона. Той обясни, че не е имало взривни работи в рудника.

Срутването е станало на 30 м навътре в мината и на 10м дълбочина, съобщи Йони Гатовска - временно заместващ говорител в Областна дирекция на МВР - Благоевград.

Пътят за измъкване на миньорите е отрязан - земята се е срутила на петдесетина метра пред и зад тях, съобщават местни медии. 20 миньори, които са били нощна смяна, помагат за разчистване на отломките.  Данни за състоянието на останалите двама миньори няма. Те все още не са открити.  Кметът на Симитли обясни, че шансовете за спасяването им са малки. „Явно не са спазени правилата за безопасност, което вече е традиция в този рудник. Много обезпокоително е това, че инцидентът е станал в 9.30 часа, а сигналът в полицията е подаден в 11.08 часа”, каза още Апостол Апостолов, цитиран от "Фокус".

Около 12.00 часа спасителите успяха да извадят телата на двамата загинали миньори

Срутването е станало към 9,30 часа тази сутрин, но сигнал към спешния телефон 112 е подаден чак след 11.00 часа. На мястото вече има линейки и пожарни автомобили.

Областният управител на Благоевград Муса Палев също пътува към мястото на инцидента. 

Пред БНР министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов съобщи, че екипи на Главна инспекция по труда е на мястото на инцидента. Адемов каза, че информацията, с която разполага той, е че е затрупан изходът към мината. В момента се подсигурява въздух в мината, за да може да се окаже първа помощ на пострадалите. 

По данни на синдикатите има системни затруднения с изплащането на заплатите, като цяло условията на труд са лоши и често се случват малки срутвания, коментира за БНР Валентин Вълчев, председател на миньорската федерация на КНСБ. Той също ще отиде на мястото на инцидента.

В рудник Ораново се добиват каменни въглища, мината се намира на 2 километра от Симитли.

През 2007 г. взрив в същата мина отне живота на двама души, а десетки бяха ранени. Тогава инцидентът е бил от натрупване на минен газ гризу.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови