Пожар на Иракли, хотелиери винят без доказателства къмпингари

OFFNews 22 август 2013 в 20:15 4734 10

Пожарът в Иракли. Снимка: асоциацията
Пожарът в Иракли. Снимка: асоциацията

Пожар горя днес край черноморския плаж Иракли. Изгорели са около 150 декара бадемова гора и тревни площи. Огънят вече е потушен с помощта на варненските пожарникари, макар че местността е в област Бургас.

Сигналът за пожара в гористата местност над плажа, южно от река Вая, е бил подаден тази сутрин около 11 часа от концесионера на плажа Вихрен Кюркчиев.

По-късно с трактор концесионерът е изорал бразда, за да се ограничат пламъците.

От организацията „Национална асоциация Българско Черноморие“, в която влизат собственици на хотели по морето и на земи в Иракли, използваха случая, за да хвърлят поредна порция обвинения срещу къмпингуващите в местността. В прессъобщение на организацията се казва, че огънят е пламнал в „епицентъра на огромния незаконен къмпинг“ над плажа. От МВР не излязоха със съобщение за случая и официална информация за първоизточника и предположения за причините за пожара до момента няма.

От нововъзникналата организация (тя е регистрирана през април тази година) замесиха в инцидента и екоорганизацията "Зелени Балкани". „Странен и необясним е факта, че в района на диво къмпингуващите, преди и по време на пожара за продължителен период е бил забелязан автомобил на НПО „Зелени Балкани”, писаха от бизнес НПО-то. Свидетелства в полза на твърдението обаче няма в богатия снимков материал на организацията от пожара, разпратен днес до медиите. „Възможно ли е пожара да е умишлен с цел афиширане на необходимост от завземане на нови територии, които да оправдават реализирането на кухи екопроекти“, писаха от сдружението.

Бизнес асоциацията от известно време води медийна война срещу „Зелени Балкани“ с обвинения за „източване“ и „прилапване“ на държавни пари по проекта на екоминистерството за преброяване на делфини в Черно море. Поводът беше обществената поръчка за 3.5 милиона лева за преброяване на черноморските делфини, възложена в края на миналия месец от Изпълнителната агенция по околна среда на обединението „Делфин“, в което съдружници са „Зелени Балкани“ и италианският институт „Тетис“. От екоминистерството отрекоха да има нарушение в обществената поръчка, но министър Искра Михайлова временно спря изпълнението на проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!