Купуваме стари изтребители без конкурс

15 октомври 2012 в 14:28 5597 10

Така изглеждат португалските F-16 MLU. Португалия бърза да се отърве от 8 от тях и им иска около 400 милиона долара.
Така изглеждат португалските F-16 MLU. Португалия бърза да се отърве от 8 от тях и им иска около 400 милиона долара.

България се готви да закупи без конкурс 8 стари изтребителя. До месец за обсъждане в Министерски съвет и в Народното събрание ще бъде внесен проект, в който моделът е предварително избран, а финансовите параметри са твърдо фиксирани, твърди специализирането издание в областта на авиацията списание АЕРО.

Фаворитът са 8 самолета F-16 MLU, от които Португалия бърза да се отърве. Интерес към тях обаче има и Румъния, което е причина за бързането.

Цената на осемте самолета е около 400 милиона долара, което прави малко над 600 милиона лева.

Очаква се формулировката, с която ще бъде заобиколено конкурсното начало, да е "договор между правителствата на двете страни". В случая това са България и Португалия. Ако румънците ни изпреварят обаче същата "улеснена" процедура можело да се приложи и към други страни - например САЩ, Италия и Германия, които също имат стари самолети за продан, но на не толкова изгодни цени, колкото португалските.

С тази формулировка депутатите ще могат да одобрят или да отхвърлят сделката, но конкретно предложение за покупка ще може да им дава само Министерският съвет, без да се прави конкурс.

От сп. АЕРО са изпратили запитване до Министерството на отбраната. Отговорът е бил следният:

Придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка” е „инвестиционен разход“ и като такъв на „...народните представители трябва да бъде представен максимално конкретен разчет за стойността, както и за начина на изплащане” и още, че „проектът, който ще се представи чрез Министерски съвет на Народното събрание следва да включва конкретно предложение.”

Купуването на самолети без конкурс не противоречи пряко на закона, но поставя редица въпросителни, коментират експертите. С нея Министерството на отбраната доброволно се лишава от най-силните си инструменти при договарянето на покупката. Няма и никакви критерии защо точно този самолет е избран.

Практиката при подобни оръжейни сделки е да има посредник, който получава 8% от цената. Толкова получи посредникът и при закупуването на новите френски вертолети за армията ни - "Кугър" и "Пантер".

Друга практика е продавачът да гарантира инвестиции на стойност 130% от цената на сделката - т.нар. офсетна програма.

Сагата с покупката на нови самолети за българската армия се точи близо 10 години. Фаворитите са три - F-16, F-18 и шведските Грипен.

През това време спряганата бройка варираше силно, като най-често се споменаваха 12 или 24 изтребителя на стойност между 800 милиона и почти 2 милиарда долара.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!