Един от биячите на Октай: Изпълних гражданския си дълг

Юлиан Христов 16 октомври 2013 в 11:35 5743 12

Танер Али. Снимка:  OFFNews
Танер Али. Снимка: OFFNews

Изпълних гражданския си дълг, опитвайки се да обезвредя нападателя на Ахемд Доган.

Това заяви пред журналисти Танер Али, един от биячите на Октай Енимехмедов и делегат в конференцията на ДПС от 19 януари 2013 година. Днес Али даде показания пред съда по делото срещу Октай, който е обвинен в опит за убийството на Ахмед Доган

"Всички, които бяхме там, искахме да помогнем. Вие как бихте реагирали, ако видите въоръжен човек", отговори Али на въпрос дали е било нужно Енимехмедов да бъде ритан и блъскан, след като беше обезвреден от делегати на конгреса.

Пред съда Али заяви, че не помни кой е бил на сцената и кой е задържал Октай след неуспешния опит за покушение. Той каза, че не помни как е стигнал до подиума, на който е били Доган и атентаторът му. "Преживях един шок и ужас, който не е приятен за никого, особено за делегатите, които бяха там", разказа Али. Той каза, че първоначално е помислил Октай за част от младежката организация на ДПС, които помагали на делегатите по време на конференцията. В следващия момент обаче видял, че той е насочил пистолет в слепоочието на Доган. Малко по-късно Октай бил обезвреден, след като Мустафа Карадайъ го "награбчил" и върху него се нахвърлили други хора. Като отишъл при тях Али чул някои хора да подвикват "Чакър, чакър", което означавало нож на турски. Той обаче не видял оръжие. Според свидетеля повечето от делегатите, които се скупчили около Октай били от Турция.

Али обясни, че обстановката е била толкова стресираща, че момиче от Търговище, която била участник в конференцията, дълго време след нападението имала страх, че "някой може да я убие с пистолет". 

Свидетелят каза още, че влизането в залата било строго регламентирано и освен охранителна фирма и НСО имало хора, които пропускали делегати само със специални баджове.

Преди него показания в съда даде Джейхан Обрямов. Той обясни, че шефката на пресцентъра на ДПС Велислава Кръстева се усъмнила в Октай и брат му. Тя помолила двамата да напуснат залата, но човек от младежкото ДПС казал, че това са "наши момчета" и двамата останали в залата.  

Ахмед Доган днес отново не се появи в съда, където трябваше да даде показания. Той представи болничен лист. По-късно обаче нито съдийката Пенка Василева, нито прокурор Илиян Точев отговориха на журналисти какво е заболяването на Доган. За момента представянето на болничен лист било достатъчно основание съдът да не изиска принудителното му довеждане, категорични са двамата. Към това становище се присъедини и адвокатката на Октай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!