Договорът за скандалното изследване на учебниците изчезнал

17 август 2012 в 13:14 3479 2

Кемал Еюп и Ана Страшимирова на пресконференцията за изследването на КЗД за дискриминацията в учебниците. Снимка: БГНЕС
Кемал Еюп и Ана Страшимирова на пресконференцията за изследването на КЗД за дискриминацията в учебниците. Снимка: БГНЕС

Липсва договор и протокол за скандалното изследване за учебниците, поръчано от Комисията за защита от дискриминация и препоръчващо редакция на текстове на Левски и Ботев. Това обяви днес новият председател на комисията Ана Страшимирова на пресконференция.

По непотвърдена официално информация, цитирана от „Стандарт Нюз“, хонорарите на експертите, участвали в изследването са общо 50 хил. лева.

Според един от тях – Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър от квотата на ДПС по времето на Тройната коалиция, текст от „Под игото” би могъл да бъде спестен и заменен с друг, тъй като се посочва пример за правилно и неправилно цитиране.

Относно цитатът - „Да гледа турчин, че бесней/над бащино ми огнище...” – текстът би могъл да бъде спестен, тъй като се посочва пример за правилно и неправилно цитиране.

Цитатът от стихотворението „На прощаване” от Христо Ботев – „Но кълни, майко, проклинай/таз турска черна прокуда,/дето нас млади пропъди по тази тежка чужбина..”, при евентуално възприемане на текста извън историческия контекст, би навредило на учениците за възприемане на техните съвременници.

Ръководителите на изследването "Стереотипи и предразсъдъци в учебниците и учебните помагала за учители от предучилищно и основно образование" са трима - бившият председател на КЗД Кемал Еюп, заместникът му Лало Каменов и Есен Фикри.

"Аз съм тук като един от тримата идиоти, както един вестник цитира, тримата идиоти, защото са от малцинствата и са злонамерени, тенденциозни, тенденциозни." Така започна изложението си Кемал Еюп на пресконференцията.

Обяснението му за изследването беше:

"Никой не би санкционирал такива велики поети, писатели, творци, като Ботев, Вазов или Левски. Обърнали сме се към младото поколение, защото искаме нашите стереотипи да не бъдат предадени на него... Ние само сме препоръчали на министерството на образованието как да се отнася към произведенията".

По думите му в МОМН трябвало да прилагат и антидискриминационни критерии, освен останалите, по които се преценяват учебниците.

"Ако бях председател в момента, отново щях да възложа подобно проучване. Не виждам за продуктивна политиката на разчистване на сметки между старите членове на комисията и новите", каза още Еюп.

Докладът ще бъде свален от сайта на КЗД, категоричен бе новият председател на комисията Ана Страшимирова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови