Доган се отказа от обвинения срещу Октай

Юлиан Христов 24 септември 2013 в 11:34 11040 18

Покушението срещу Ахмед Доган на конференцията на ДПС. Снимка: БГНЕС
Покушението срещу Ахмед Доган на конференцията на ДПС. Снимка: БГНЕС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се отказа от правото си да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец срещу Октай Енимехмедов.

Енимехмедов е обвинен в опит за убийството на Доган. На 19 януари Октай насочи газов пистолет в главата му, докато той четеше речта си пред делегатите на националната конференция на ДПС. Пистолетът на Октай засече три пъти, след което той беше повален от делегати на ДПС и зверски пребит.

Днес състав на Софийски градски съд (СГС) даде ход на делото срещу Октай. В молба до съда Ахмед Доган е изразил желанието си да не бъде конституиран като частен обвинител, като по този начин той се отказва и от граждански иск срещу Октай. Решението на Доган идва, след като на 11 септември той е бил запознат от адвокати подробно с правата му. 

В същото време Доган е представил и болничен лист, с което оправдава неявяването си в съда. Днес той трябваше да бъде доведен принудително, за да даде показания. Въпреки втори пореден отказ на Доган да се яви в съда, той ще трябва да свидетелства, тъй като е един от основните свидетели срещу Октай. 

Пред съда днес подсъдимият заяви, че държи на разпита на Доган, както и на настоящия председател на партията Лютви Местан. Съдът ще разпита също така и секретаря на Централното оперативно бюро на ДПС Мустафа Карадайъ, който пръв неутрализира Октай. Като свидетели са призовани и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, депутатът Рамадан Аталай и новоназначения зам.-министър на инвестиционното проектиране - Джейхан Ибрямов, в качеството му на бивш председател на младежкото ДПС, на чиито сбирки е ходил и подсъдимият Октай. Показания трябва да дадат и служителите на НСО, които задържаха Октай

Днес по делото ще бъде разпитан брата на Октай - Метин, който се яви в съдебната зала.

Ако бъде признат за виновен, Енимехмедов може да лежи 10 до 20 години в затвора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!