ВСС иска наказание за втора съдийка

Юлиан Христов 02 август 2012 в 09:39 4694 3

Съдия Петя Крънчева. Снимка: БГНЕС
Съдия Петя Крънчева. Снимка: БГНЕС

ВСС иска наказанието на втора съдийка по-малко от месец, след като уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд.

Днес Висшият съдебен съвет гласува решение за извършването на проверка на дейността на заместник-председателя на Софийския градски съд Петя Крънчева, резултатите от която биха дали основание за наказание. Проверката обхваща една година, като основание за избрания период беше посочено, че Крънчева е проверявана през 2011 година. Това решение обаче постави въпроса защо ВСС възложи пълна ревизия на делата на уволнената от Софийски градски съд съдия Мирослава Тодорова, въпреки че тя също беше обект на две проверки от Инспектората. 

Правосъдният министър Диана Ковачева коментира преди началото на заседанието на ВСС, че според нея случаите с двете съдийки са идентични. "Доколкото разбирам става въпрос за същия случай, но ви препоръчвам все пак да попитате инспектората... Добре е да отправите тези въпроси към инспектората на ВСС", заяви лаконично министърът в отговор на въпрос защо в идентична ситуация съветът проявява различен интерес към работата на двете съдийки.

"Нямам причина да казвам моето лично мнение, защото министърът на правосъдието не е участвал в тези проверки", кратко отсече Ковачева, помолена все пак да изрази някаква позиция по случая.

Предложението за проверката на съдия Крънчева беше внесено от председателя на комисията за наблюдение на обществено значимите дела Пламен Стоилов и е включено като извънредна точка в дневния ред. То идва близо седмица, след като вътрешният министър Цветан Цветанов направи паралел между уволнената съдия Тодорова и работата на колежката ѝ от наказателното отделение Петя Крънчева. Цветанов заяви, че очаква ВСС да демонстрира еднакъв аршин в работата си и, както уволни председателя на съдийския съюз Мирослава Тодорова за три забавени дела, да накаже дисциплинарно и Крънчева.

"Към всички представители на съдебната система трябва да има еднакъв аршин, както ние го правим в нашите контролни органи, които имаме в МВР", коментира министърът. Думите му доведоха до незабавното самосезиране на ВСС. 

Конкретният повод за стартиране на проверката на ВСС е частичното прекратяване на делото за източените милиони на бизнесмена Майкъл Чорни от Централна кооперативна банка (ЦКБ) през 1995 година, заради забавено с 8 години решение. Заради това изтече давността.

Това не е първото предложение за наказание на Петя Крънчева. Заради бавно правораздаване през последните две години съдебният инспекторат е обсъждал името ѝ 3 пъти. За нарушенията си досега тя е била наказвана само със забележка.

Проверката от миналата година е констатирала, че 23 дела на съдия Крънчева са със забавени мотиви и решения.

Още няколко дела на съдия Крънчева имат подобна съдба на сагата "ЦКБ". През май 2011 г. Софийският апелативен съд прекрати производството срещу бившия депутат от ДПС и бивш кмет на Велинград Фидел Беев за данъчни престъпления, тъй като зам.-шефката на СГС забави мотивите си по оправдателната му присъда на първа инстанция с 8 месеца. През същата година Крънчева оправда бившия земеделски министър Венцислав Върбанов по делото за безстопанственост. Тогава тя привлече вниманието на медиите в дълга политическа реч в защита на Върбанов. След това съдебният инспекторат започна проверка по делото.

Градският прокурор Николай Кокинов пък пусна сигнал в инспектората към ВСС за делото срещу шефа на "Озеленяване" Любомир Ников, което се гледа от Крънчева и бе прекратено заради изтичането на давностните срокове.

Според публикация на Mediapool съдия Крънчева системно криела забавените си решения по дела, като им поставяла задни дати. Медията се позовава на документи и описва пет такива случая, в които съдийката е подменяла датите на свои актове назад във времето с между 3 месеца и една година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!