Борисов уволни и Ангел Семерджиев

Александра Маркарян 28 януари 2013 в 16:40 3830 7

Ангел Семерджиев

Премиерът Бойко Борисов уволни председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Решението му бе обявено днес, а официално отстраняването на Семерджиев ще стане факт в сряда, когато Министерският съвет ще гласува предложението на премиера.

Съобщението за оставката бе изпратено от пресслужбата на МС минути след като бе съобщено, че премиерът е поискал оставката на образователния министър Сергей Игнатов. Часове преди него пък бе отстранен управителят на фонд "Научни изследвания" Христо Петров.

В съобщението за освобождаването на Семерджиев се казва:

"Предложението е във връзка със забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС. Това са Наредби за изменение на наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредба за изменение на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи. Промените се налагат във връзка с транспонирането на европейските правила за вътрешен енергиен пазар.

За последните шест месеца министерството на икономиката, енергетиката и туризма е изпратило три писма до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, в които заявява, че комисията трябва да ускори максимално процедурата по приемането на промените в наредбите, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура от ЕК. 

Във връзка с неизпълнението на ангажиментите си Ангел Семерджиев подаде искане за предсрочно прекратяване на мандата си като председател и член на комисията, което е прието от премиера Бойко Борисов."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!