Кой е Златко Баретата

29 януари 2013 в 13:01 13740 0

Златомир Иванов ( Златко Баретата) снимка: Сергей Антонов
Златомир Иванов ( Златко Баретата) снимка: Сергей Антонов

Златомир Иванов Иванов-Баретата е роден на 15 октомври 1968 г. в град Гурково, Старозагорско. Завършил е спортно училище в Стара Загора, където тренира борба.

Прякорът му е останал от времето, когато служи в отряда на МВР за борба с тероризма (1991-1993 г.).

Според публикации в медиите той напуснал баретите в знак на протест срещу задържането на негови колеги в Хасково, влезли в сблъсък със сутеньори, припомня агенция "Фокус". Заедно с него отряда напускат Пламен Галев и Ангел Христов, известни като "Братя Галеви".

Участва в над 30 фирми за охранителна дейност, търговия с петролни, химически и фармацевтични продукти, собственик е на бинго и игрални зали.

По време на управлението на Иван Костов е подозиран за трафик на жени и контрабандни канали за крадени автомобили. МВР често го свързва и с разпространение на дрога. Представена на 11 декември 2003 г. разработка на Центъра за изследване на демокрацията го представя като един от 6-мата наркобосове у нас.

Името на Баретата е замесвано в убийства, атентати и трафик. По подозрения за участие в незаконна дейност, той многократно е задържан, но винаги след време пускан на свобода.

Самият той казва за себе си пред bTV: „Ако има хора, които са наркобосове в мое лице - тяхната роля би трябвало да бъде такава - да има относителен мир на улицата, без убийства и побоища. Аз няма как да изчистя името си, с което не съм се примирил, но винаги ще ме знаят като наркобоса. Опитвам се да оцелея“.

Баретата беше арестуван на 7 февруари 2009 г., след като се предаде на ДАНС. Срещу него бе повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици и убийства. Показания срещу Златомир Иванов тогава даде Демби, който обяви, че възпитаникът на спортното училище в Стара Загора е поръчал убийствата на Бобъра, Тони Клюна и още няколко човека от подземния свят.

Златомир Иванов е подозиран и като поръчител на убийството на писателя Георги Стоев.

На 13 февруари 2012 Софийският градски съд осъди на 8 години затвор Златомир Иванов-Баретата. Той бе признат от Софийски градски съд за виновен за ръководене на престъпна група за търговия на наркотици.

Няколко месеца по-късно той бе пуснат под домашен арест заради влошено здравословно състояние.

На 13 ноември 2012 фалстарт беляза делото срещу Златомир Иванов-Баретата и групата му, обвинени за разпространение на наркотици. Заради липсващи адвокати и един от подсъдимите Софийски апелативен съд отложи делото за 18 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови