Пенсионират директорката на Втора немска и на още 152 училища

Александра Маркарян 31 май 2016 в 14:06 18452 3

Директорите на 153 училища ще бъдат пенсионирани тази година. Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов на пресконференция в МОН днес.

Част от директорите са получили едномесечни предизвестия днес, останалите ще получат такива утре.

24 от училищата са в София. Сред тях е едно от най-успешните и сред първите по бал за прием след VII клас през последните години - 73 СОУ "Владислав Граматик", по-известно като Втора немска езикова гимназия, потвърди Стаматов.

Това не е първият опит за пенсионирането на директорката на Втора немска. В края на ноември 2015 г., посред учебната 2015/2016 г., десетки директори получиха предизвестия за пенсиониране. Сред тях беше и директорката на 73-то Стела Запрянова. До пенсионирането й така и не се стигна.

Два месеца по-късно премиерът Борисов уволни министъра на образованието проф. Тодор Танев след скандал за новите учебни програми, в частност - тези по история, в които не се говореше за османско иго/владичество, а само за съжителство между българите и турците. След Танев оставка подаде и заместничката му с ресор "Средно образование" Ваня Кастрева, която се върна на предишната си позиция - началник на Регионалния инспекторат по образованието в София.

И тогава, и сега професионални критерии за това кой директор да бъде пенсиониран и кой - не не се прилагат. Единственият критерий остава навършването на възрастта, потвърди зам.-министър Стаматов в отговор на въпрос от OFFNews. На въпроса ни защо не са били приложени такива той отговори: "За да няма други проблеми".

Столичните общински училища, за които ще бъдат обявени конкурси за заемане на освободената директорска длъжност, са: 61-во, 74-то, 122-то, 97-мо, 81-во, 11-то, 82-ро, 101-во, 112-то, 33-та езикова гимназия, 17-то, 34-то, 159-то, 21-то, 53-то, 124-то, 93-то, 94-то, 109-то, 148-мо, 7-мо, 55-то, 20-то и 73-то.

Списъкът с училищата в София беше предоставен от МОН по искане на OFFNews. Пълният - с всички 153 училища - ще бъде публикуван на 2 юни, когато официално ще бъдат обявени конкурсите за заемането на длъжностите. 114 от училищата са общински, останалите - държавни.

Освен общинските училища има и държавни, чиито директори ще бъдат сменени, стана ясно още на пресконференцията в МОН. Сред тях също има много успешни - например Националната финансово-стопанска гимназия в София. Сред професионалните гимназии с нови директори от есента ще са също гимназията по туризъм в София, "Ломоносов", "Джон Атанасов".

Конкурси ще има за 10 държавни училища в София-град, за 4 в Плевен, 3 в Пазарджик, по 2 във Варна, Добрич, Ловеч, Разград и Шумен, по 1 в Бургас, Велико Търново, Враца, Кърджали, София-област, Търговище и Хасково.

Очаква се новоназначените директори да встъпят в длъжност преди 1 август, когато влиза в сила новият Закон за предучилищното и училищното образование. До окончателните резултати от конкурсите досегашните директори ще изпълняват задълженията си, а там, където няма класиран кандидат старите директори също ще запазят длъжността си като временно-изпълняващи до нов конкурс. 

През юли 2015 г. са проведени конкурси за директори на 105 общински и 42 държавни училища. През 2014 г. на два пъти са провеждани директорски конкурси – през януари за 183 и през юли за още 87 общински училища. През 2013 г. в две сесии са назначавани директори на 211 общински и 36 държавни училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

2

Ганка Симеонова

31.05 2016 в 15:46

И тогава, и сега професионални критерии не са били приложени. Единственият критерий остава навършването на възраст за пенсиониране, потвърди зам.-министър Стаматов в отговор на въпрос от OFFNews на днешната пресконференция. На въпроса ни защо не са били приложени такива той отговори: "За да няма други проблеми".
Какво означава, да няма други проблеми? Г-жа Запрянова, която е директор на 73 СОУ е безкрайно деен човек, който има още сили. За тези 7 години тя направи много за училището. 1) Страхотен мениджър. От една запусната база направи градина. Малко училища могат да се похвалят с такава материална база, каквато има 73 СОУ. Всеки кабинет е различен и със свой собствен облик. Направи и актова зала. 2) Тя е човек, с когото се работи много спокойно и създава ведра и здравословна обстановка за работа. Да, в един момент идва време човек да се пенсионира, но г-жа Запрянова би могла да работи още година- две.