БНТ спря предаването на Валя Ахчиева с разследването за ваксините

Вероника Шербанова 16 декември 2015 в 16:45 51693 17

Българската национална телевизия няма да излъчи разследване на Валя Ахчиева за ваксините, които Министерството на здравеопазването дари на Турция. 

Разследването трябваше да се излъчи в 21 часа в четвъртък, но вместо това в 20.50 часа ще бъде излъчен игрален филм, а веднага след това - в 22.30 часа, "БНТ такси" с тема съдебната реформа. 

Именно с обяснението, че темата е ексклузивна и трябва да се излъчи възможно най-скоро, предаването "Открито" на Валя Ахчиева няма да бъде излъчено. 

В четвъртък трябва да бъде излъчена втората част на разследване за нарушения при получаването на ваксините, които правителството ни размени с Турция - България получи дарение от 100 000 броя от 5-валентната ваксина "Пентаксим" и дари на Турция 5 млн. броя ваксини БЦЖ. Документът за това е подписан на 16 юни тази година. 

В първата част на разследването Ахчиева разкрива няколко съществени нарушения, които доказват, че внесените от Турция ваксини нямат разрешение за употреба в България, тъй като не са преминали проверка по европейските стандарти. Такова разрешение има само един от компонентните на 5-валентната ваксина.

Не е спазена и нито една процедура, по която ваксините могат законно да бъдат получени от българската страна. Ваксините са получени от Министерството на здравеопазването като дарение от Министерството на здравеопазването на Турция, макар че по закон дарение може да се получи само през БЧК или ако се подпише допълнително споразумение за получаване на лекарство от страна извън Европейския съюз. 

Изпълнителната агенция за лекарствата също не е разрешила получаването на ваксината "Пентаксим". Агенцията е уведомила министерството, че няма възражения за вноса само на компонента, който притежава сертификат от европейска лаборатория. 

Втората част на разследването на Ахчиева пък е за ваксините, които даряваме на Турция - 5 млн. дози БЦЖ. 

Въпреки че документът за размяната на ваксини е подписан в средата на юни, още на 13 май на производителя на ваксината "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, който е под шапката на Министерството на здравеопазването, е наредено да произведе 4,2 млн. бройки от имунизацията, като е обяснено, че те са необходими за нуждите на България. 

На 28 май обаче Министерският съвет приема предложението на здравния министър Петър Москов за даряване на Турция на 5 млн. дози от ваксината.

Във втората част на разследването изнасям притеснителни данни за това как точно е станало дарението, в това число и че има извършено престъпление - има фалшификация на документ, а директорът на "Бул Био" Любомир Димитров е подписал под натиск документа за дарението, разказа пред OFFNews Валя Ахчиева.

Разследването е направено по информация на източници от "Бул Био", а в предаването е включено и интервю със здравния министър Петър Москов.

Обяснението, което Ахчиева получава от БНТ, е само, че предаването няма да се излъчи, тъй като темата за съдебната реформа трябва да се излъчи спешно. Нова дата за излъчване на разследването не е посочена. 

С неизлъчването или забавянето на този материал се излагат на риск служителите от "Бул Био". Те могат да бъдат притиснати или уплашени. Има риск от това да бъдат смачкани свидетелите, хората, помогнали да се разкрие истината, които трябва да бъдат защитени, каза още Валя Ахчиева. 

След като е толкова важно да се излъчи предаването за съдебната реформа, защо не го излъчат още днес, когато бяха приети промените в Конституцията, чуди се тя. 

Поискахме коментар и от БНТ. Не успяхме да се свържем с директора на БНТ Вяра Анкова, но зададохме въпросите си на дирекцията за връзки с обществеността.

Ето какво ни отговориха оттам:

"Открито с Валя Ахчиева" не е свалено. Заради силния обществен интерес и актуалността на темата за съдебната реформа, БНТ ще излъчи утре вечерта от 22:30 часа премиерно първия епизод от БНТ Такси в Европа. Предаването е свързано с актуалната ситуация в България и разглежда въпросите за съдебната реформа и борбата с корупцията. В него зрителите ще видят и интервю с еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова, в което тя говори за очакванията от съдебната реформа и в България. Проектът БНТ Такси в Европа се реализира по проекта FACE EP на Европейския парламент. Предаването „Открито с Валя Ахчиева” ще бъде излъчено през м. януари, веднага след края на празничната програма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!