Сводка на войната 08.03.23: Все още ли се празнува 8 март в Украйна?

Александър Леви и Катрин Гишар 08 март 2023 в 19:38 4236 3

Снимка

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Беларус съобщава, че е разбила "терористичната клетка", отговорна за нападението срещу руския радарен самолет А-50, и е арестувала повечето от членовете й, включително нейния лидер. "Той е руснак с украински паспорт. Вербуван е от СБУ [киевските тайни служби] през 2014 г.", обясни самият Александър Лукашенко, който беше много ядосан на Володимир Зеленски, когото нарече (три пъти) "гнида". "Такава операция не може да се извърши без одобрението на държавния глава, на върховния главнокомандващ. Казвам ви го като президент", продължи той. Според властите в Минск в операцията, която е била координирана от ЦРУ и СБУ, са участвали около 20 души. Твърди се, че те са използвали два модифицирани "малки дрона" китайско производство. След това беларуският лидер връчи медали на ръководителите на КГБ и граничната охрана, както и на министъра на вътрешните работи, за да им благодари за бързината, с която е бил решен случаят. В Киев властите само припомниха, че група "беларуски партизани" пое отговорност за нападението. Можем ли да очакваме по-активно участие на Беларус във войната в Украйна след този епизод? Не, напротив, казва човек познаващ добре беларуския лидер : за него "ругатните не са прелюдия към по-твърди действия, а компенсаторен акт за невъзможността за такива действия", казва той.

В Грузия демонстранти срещу "путинизацията" на страната. Спорният закон за "чуждестранните агенти" мина на първо четене в грузинския парламент снощи. Пред парламента в Тбилиси, където се бяха събрали хиляди хора, избухнаха ожесточени сблъсъци, като полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия и звукови гранати, за да се опита да разпръсне протестиращите. По-късно вечерта някои от тях се опитаха да влязат в парламента - подобно на своите предшественици по време на Революцията на розите, която доведе Михаил Саакашвили на власт през 2003 г. Грузинският президент Саломе Зурабишвили подкрепи протестиращите. За Вашингтон приемането на този закон - който силно наподобява използвания в Русия за репресии срещу опонентите - бележи "черен ден за демокрацията" в Грузия. Полицията съобщи, че вчера е арестувала 66 души. Грузинската опозиция призовава за нови демонстрации тази вечер.
Накратко (2/2):

Владимир Путин се обърна към руските жени на 8 март, като подчерта особената любов и уважение, които руснаците изпитват към тях и към "майчинството" - "безусловна ценност, предавана от поколение на поколение", каза той. "Този празник се празнува в много страни, но за Русия той винаги има особена топлина и значение", каза той, отдавайки отделно почит на жените, които се сражават във въоръжените сили. “Вашето мъжество, решителност и храброст удивляват дори най-закоравелите бойци”, каза той. Това е вторият 8 март, който се отбелязва в Русия от началото на така наречената все още "специална военна операция" в Украйна. В миналогодишното си обръщение към жените Владимир Путин подчерта, че в страната няма да има мобилизация и че специалната операция ще се провежда само от "професионални военнослужещи".

Все още ли се празнува 8 март в Украйна? Руската пропаганда редовно твърди, че властите в Киев възнамеряват да забранят честването на Международния ден на жената - празник, който е "твърде руски" и им напомня твърде много за съветското минало... Току-що те бяха опровергани от двамата най-видни мъже в страната - началникът на Генералния щаб на украинската армия Валерий Залужний и президентът Володимир Зеленски, които се обърнаха към украинските жени по повод 8 март. Първият отдаде почит на "защитничката, учителката и майката", като публикува серия от снимки на украински жени, служещи в армията. Вторият заяви, че на този ден първо се обажда на майка си, за да ѝ благодари, че е все ощв до него. "Защото докато имаме майка, все още можем да се чувстваме като деца", каза той. Що се отнася до останалото, той посочи, че всеки има и може да има собствено мнение за това какво представлява 8 март и именно това прави украинците и Украйна толкова силни. "Ние сме равни, ние сме свободни", заключава той.

Водолази, следи от експлозиви, фалшиви паспорти... От германска страна разследването на саботажа на "Северен поток" напредва 

Били са шестима. Капитан, двама водолази, двама помагачи и една лекарка. Според информация, събрана от германските медии Die Zeit, ARD и SWR, германските следователи са успели да открият яхтата, с която през септември миналата година те са се приближили до газопроводите на "Северен поток" в Балтийско море с цел да ги повредят. Яхтата е била наета на 6 септември в германското пристанище Рощок, където е била натоварена с експлозиви и оборудване, докарани с микробус. Твърди се, че командосите са използвали фалшиви паспорти, за да наемат яхтата. Разследващите са открили следи от взривни вещества на масата в каютата.

Яхтата е отплавала до малко пристанище на датския остров Кристиансо, североизточно от Борнхолм, след което се е отправила към района, където минават газовите тръби. Там водолазите, вероятно професионалисти, са заложили експлозивите по тръбите. Гмуркането на такава дълбочина от 80 метра е било потенциално смъртоносно. Повредени са три от четирите тръби. Според операторите на "Северен поток" взривът е оставил кратери дълбоки от три до пет метра в морското дъно, а тръбопроводът е бил разкъсан на дължина от 250 метра. Все още не е известно какъв е бил механизмът на взрива, но вероятно саботьорите са използвали детонатор със закъснител.

На 8 март британският всекидневник "Таймс" разкри, че западните разузнавателни служби са знаели от няколко седмици самоличността на организатора този саботаж. Твърди се, че това е украинец, който лично е "наел" услугите на бивши командоси, специализирани в този вид акции, срещу финансово възнаграждение. Той няма връзка с правителството в Киев и името му не се разкрива от службите, за да не се развалят отношенията между Киев и Берлин на фона на преговорите за доставка на оръжие. Малко преди това от американските разузнавателни служби изтече информация, че саботажът може да е дело на "проукраинска" или "антипутинска" група, без да се дават повече подробности.

Яхтата, наета в Рощок, принадлежи на полска фирма, която принадлежи на двама украинци според германските разследващи. Но засега те не разполагат с доказателства, които да сочат, че украинското правителство може да е поръчало подобна операция. Те не изключват възможността тази диверсия да е прикрита като операция под чужд флаг. Украйна "разбира се, няма нищо общо с атаките срещу "Северен поток", заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. Министърът на отбраната Олексий Резников видя в подозренията "комплимент" към специалните сили на страната. Поласкани сме, но Украйна няма нищо общо с това, каза той.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език.

Линк към телеграм канала на български език.

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

09.03 2023 в 15:25

Наистина Президент Зеленски е велик!
Всяка една негова дума, всеки един негов жест, унищожава кремльовската пропаганда, тя изчезва, тя се изпарява, все едно никога не я е имало!
Очевидно е, че 8-ми март е доста спорен празник, познавам жени, за които честитенето на тази дата се счита за обида, но Зеленски, Зеленски е Велик!

1236

2

БотоксПутю

09.03 2023 в 08:30

"Повредени са три от четирите тръби."
Аджамии.

22548

1

dolivo

08.03 2023 в 19:52

Следим с интерес.

Факт е, че Русия създаде много про-украински симпатии със специалната си операция...