Кой е най-високопоставеният руски дипломат, когото България изгони

Георги А. Ангелов 30 юни 2022 в 17:09 16034 2

Филип Воскресенски изгонен руски дипломат

Снимка FB/Русский Дом в Софии

Филип Воскресенски

Премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България ще експулсира 70 руски дипломати, но не даде повече подробности. От правителството няма да разкрият имената на дипломатите, които подлежат на експулсиране, тъй като списъците са секретни. Но може да се събере немалко информация и от открити източници.

Бившите външни министри от кабинети на ГЕРБ Екатерина Захариева и Даниел Митов казаха в парламента, че изгонените руски дипломати са 43, а не 70. Според Захариева дипломатите са 43, а "останалото са най-вероятно обслужващ персонал, като някои от тях имат дипломатически допуск".

От съобщението на Външно министерство за разговора на заместник-министъра на външните работи Ирена Димитрова с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова също може да се извади известна информация. Димитрова е заявила, че числеността на персонала на руските представителства в България не трябва да надвишава числеността на българските представителства в Руската федерация. “Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители”, се казва в съобщението.

От всичко това може да направим извод, че Петков гони ⅔ от руските дипломати, както и че Русия има несъразмерно голям брой дипломати, които не е ясно с какво се занимават. Но реципрочността не е единственото основание за изгонването, посочена в основанието на Външно. Втората причина е: “заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения…. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани”.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург. Екатеринбург е на 330 км от Тюмен, където живеят, може би, най-много българи след Москва. Но причината за откриването на това консулство от правителството на Орешарски беше голяма руска туристическа фирма или няколко такива, за да им излизат по-евтино туристическите визи и те дори плащаха някаква част от издръжката му.

Част от имената на изгонените дипломати станаха известни от публикация на ТАСС

Пълномощният министър на Руската Федерация в София Филип Воскресенски е най-високопоставеният дипломат, който трябва да напусне България. Това е съобщил самият той пред руската държавна агенция ТАСС. По думите му, сред обявените за персона нон грата 70 дипломати и членове на техническия персонал освен него са генералните консули на Русия във Варна и Русе – Владимир Климанов и Андрей Громов, както и директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин.

"В резултат на това се закрива нашето генерално консулство в Русе, от което всички служители са изгонени, почти всички служители са изгонени от генералното консулство във Варна. Всички наши служители трябва да напуснат България до 3 юли. Като се имат предвид членовете на семействата им повече от 200 души трябва да напуснат България", казва още Воскресенский пред агенцията. 

Той трябваше да бъде екстрадиран още през април, като нотата за това беше връчена на посланик Митрофанова още на 1 април. Според съобщение на прокуратурата от същия ден има доказателства, че Возкресенски е събирал разузнавателна информация. После е направен компромис за да могат децата му да завършат учебната година,

Воскресенский (Гонюков) - пълномощният министър с китара

Пълномощният министър на Руската Федерация в София Филип Воскресенски(й), който в неделя ще трябва да си хване самолета за Москва, е вторият дипломат в йерархията на посолството у нас. От съобщения на сайта на руското външно министерство за негови среща със студенти българисти в МГИМО (Московският държавен институт по международни отношения) през 2019 г. се разбира, че тогава е оглавявал отдел “Болгария” в четвърти европейски департамент на Руското министерство на външните работи.

Не е ясно защо дипломатът си е сменил името, но поне до 2008 г. е използвал фамилията Гонюков. С тази фамилия през 2004 г. младият дипломат е защитил аспирантура в академията на МИД (руското МВнР) и е кандидат на политическите науки.

През 2008 г. под името Гонюков е бил на мандат в България, работил е в културната сфера. Съдействал е за издаването на книги на български и се представял за издател, разказа човек, работил с него, чиято анонимност запазваме. “Тогава беше някакъв служител в посолството. После изчезна, а сега се е върнал с Митрофанова”, каза източникът ни. Гонюков разказвал освен това, че е рисувал корици на книги. Бил чест посетител на руската църква в София със съпругата и децата си. В църквата  е завързал добри приятелски отношения, като дори е станал кум на семейство на руснак и българка, живеещи в България. През 2018 г. руснакът от същото семейство е арестуван като част от група за печатане и разпространение на фалшиви евро и доларови банкноти и документи. Групата влезе в новините, защото беше намерена мостра на български паспорт с името на Силвестър Сталоун. Според източника ни Гонюков едва ли има общо с групата, това по-скоро е съвпадение.

Филип Воскресенски (най-вляво) при първото официално посещение на Елеонора Митрофанова, като посланик, в Руския център в Стара Загора.

От изтеклите бази данни на руски ведомства в интернет може да се направи извод, че роденият през 1977 г. в сибирския град Барнаул Гонюков е сменил името си на поетичното Воскресенский през 2009 г. Така правят агенти на служби, когато са издирвани или минават под прикритие, но е по-вероятно Филоп да направил това, защото фамилното му име звучи като Говнюков (думата "говно" има същото значение и на руски, б.а.).

През 2014 г. преименуваният дипломат е забелязван на културни събития в Гърция. Междувременно, преди да се появи в София, той започва да публикува в мрежата изпълнения на свои авторски песни в съпровод на китара. В една от тях, “Когато порасна и стана възрастен”, той пее “ …и ще стана важен като дипломат, като функционер, за подрастващите пример”.

Меката сила на Елеонора Митрофанова

Преди да дойде в София и да доведе със себе си Возкресенский, Елеонора Митрофанова оглавява “Россотрудничество” с предишно име “ Росзарубежцентр". Това е служба към Министерството на външните работи на Русия. "Россотрудничество" е основното средство на Кремъл за насърчаване на "меката сила", с офиси в 134 държави и служители на ФСБ и СВР (външното разузнаване), работещи под негов патронаж.

"Виждате ли, руските посолства се занимават преди всичко с дипломатически отношения, консулски въпроси, технически дейности, военни аташета, резидентури на СВР, ГРУ (военно разузнаване бел.авт.) и представители на Пета служба на ФСБ. След като влезе в състава на Министерството на външните работи, Россотрудничество освободи посолствата от текущата им работа със сънародниците, активно се занимаваше с пропагандна дейност под претекст за популяризиране на руския език и култура и, разбира се, остана добро прикритие за разузнаването", казва дипломатически източник пред руския сайт за разследвания Досие.център. От списъка на служителите на "Росарубежцентр", които са работили там от 1994 до 2008 г., поне 17 от 546 души са служили във военно поделение 33949 (СВР), живели са в сградата на СВР на улица "Академика Анохина" или са били членове на сдружението "Околица", създадено от офицери на външното разузнаване.

В следващата част четете за дейността на Россотрудничество в България и особената активност на руското консулство във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

3

1980

02.07 2022 в 02:40

А кога най- после ще се разследват турските и английските дипломати? И защо те се ползват с политически чадър!?!?!?!?

2550

1

alfakentavur

30.06 2022 в 17:18

Не който трябва. Отдавна трябваше Мутрафонова да си ходи. Ама нали ПП козируваха на БСП...