Европейската комисия одобри вписването на българската „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.
Това стана по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел, обявиха от българското министерство на земеделието.
„Пастърма говежда“ има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин.
При подаване на заявлението за регистрация на наименованието като храна с традиционно специфичен характер България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие „пастърма“.
Поради това защитата ще обхваща само наименованието „Пастърма говежда“ в неговата цялост.
Понятието „пастърма“ ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие, че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.


























Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Кремъл щастлив, че Тръмп не го смята вече за пряка заплаха
София е в топ 5 за евтин туризъм на канадски портал
Манол Глишев: Днешните протестиращи са хора, които не се задоволяват с малко (видео)
Ню Йорк Таймс: Зеленски отслаби надзорниците в държавните компании и създаде условия за корупция
Прогноза за 2026 г.: Путин напада Европа, а Китай - Тайван