Тереза Мей: Шотландия няма да участва в преговорите за Брекзит

OFFNews 19 май 2017 в 22:03 5838 5

Снимка Reuters

Шотландия няма да участва в преговорите за Брекзит. Това заяви британският премиер Тереза Мей, цитирана от Франс прес и БТА. 

"На тези преговори ще преговарям като премиер на Великобритания. Ще продължим да разговаряме и работим с шотландското правителство и другите регионални управления, но колкото до това кой ще седи на масата за преговори, изборът на 8 юни е ясен - аз или Джереми Корбин" (лидерът на Лейбъристката партия, бел. ред.), обяви Мей в Единбург. 

Така тя отхвърли искането на шотландския първи министър Никола Стърджън Шотландия да остане в ЕС. 

"Като се има предвид, че тя иска Шотландия да се отдели от Великобритания и да бъде в ЕС, човек може да се запита от коя страна на масата за преговори иска да седне", коментира и шефката на шотландските консерватори Рут Дейвидсън.

Преговорите за Брекзит трябва да започнат на 19 юни - близо две седмици след предсрочните парламентарни избори във Великобритания. 

В края на март Стърджън поиска официално разрешение от Тереза Мей шотландците да гласуват на референдум за независимост, който да се състои преди излизането на Великобритания от ЕС.

На референдума през 2014 г. шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45 на сто от гласовете. Стърджън обаче настоява, че сега обстоятелствата са се променили, защото британците като цяло искат напускане на ЕС, но шотландците не са съгласни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови