Йончева: Случващото се в Македония засяга националната ни сигурност

OFFNews 29 април 2017 в 13:44 3713 3

Снимка Архив

Нахлуването в македонския парламент и нанасянето на побой на политици, независимо от коя политическа сила, изискваше реакция. „БСП за България” първа излезе с позиция".

Това заяви пред Дарик радио говорителят на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева. Тя изтъкна, че е национално отговорно поведение приемането на декларацията на БСП от другите политически сили в НС. Йончева обърна внимание, че случващото се в Македония засяга националната сигурност на страната ни. Тя подчерта, че с декларацията не се взима страна в конфликта и е изразена убеденост, че Македония трябва да остане единна държава. Според нея българската позиция трябва да защитава нашия национален интерес, а това означава запазване на териториалната цялост на Македония. Йончева заяви, че в интерес на Европа е Македония да стане член на ЕС. 

Близо 3 години никой не е взел мерки за урана във водата в Хасково
"Близо три години никой не е взел мерки за заразената с уран вода в Хасково"- акцентира върху другия актуален проблем Елена Йончева. Тя заяви, че по предложение на БСП НС е създала временна комисия за установяване на конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейната вода. Йончева обясни, че комисията първо ще открои къде има такива случаи в страната, защо се е случило това и какви са последствията за здравето на хората. Тя припомни, че на 04.04.2017 г. от Басейнова дирекция Пловдив, в писмо до РЗИ Хасково, съобщават че в подземните води, в един от кладенците са регистрирани завишени норми на уран и алфа активност. „Информация за тези заразени кладенци е публикувана на страницата на МОСВ на 15.01.2017г. и институциите не взимат мерки”, заяви Йончева.

Управляващите ограничават свободи в НС 

"Управляващите не желаят работата на парламента да е публична. Те крият бъдещите министри, които са длъжни да отговарят на въпроси за управлението." Този извод направи Елена Йончева от решението да се премести излъчването на парламентарния контрол от БНТ в БНТ2. Тя допълни, че съзнателно се мести излъчването от канал с висок рейтинг в канал с несравнимо по- ниска гледаемост.„Това се случва в България, която е на първите места по корупция и на последните- по свобода на медиите в ЕС”, коментира Йончева. Според нея това се прави целенасочено, за да се заблуждават гражданите за действията на политиците.
Елена Йончева се възмути, че се отнема и друго постижение на парламентарната демокрация- правото на блиц контрол. „Въпросите на депутатите, това са въпросите на хората. За 2016 г. Борисов е отишъл само 2 пъти на блиц контрол да им отговори. Отнето е едно от най-големите достижения на парламентарната демокрация. Това се прави, за да не се види колко голи и боси са нашите управляващи”, заключи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11749

3

либеро

30.04 2017 в 07:24

Еееее не и качвайте снимки в близък план на тая...стресирате хората!!!

16009

2

Nik68

29.04 2017 в 22:05

Нещо градивно да сте чули от Йончева, откак се захвана с политик на стари години. Няма и да чуете.

12761

1

cepcem

29.04 2017 в 14:26

А няма ли да вземе отношение по положението в Северна Корея? Кат са почнали да го раздават "на едро" БСП-то?
Те едни избори не могат да спечелят, тръгнали за Македония да се изказват.
Каже нещо Йончева и хоп новина. Хайде по-сериозно.