Кабинетът ще има коалиционен съвет като при 3:5:8

ГЕРБ и ОП подписаха коалиционно споразумение

OFFNews 27 април 2017 в 10:26 8533 4

Снимка Архив

ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха тази сутрин коалиционно споразумение за бъдещия кабинет.

"Коалиционното споразумение се сключва в сложна и пълна със заплахи международна обстановка" – е въведението в споразумението, подписано между ГЕРБ и патриотите. В него пише още, че осигуряването на сигурността в страната е най-важната задача за новата власт, а то би било постигнато с активно членство в ЕС и НАТО.

Целта на бъдещата коалиция пък е България да бъде модерна европейска държава и такава, в която се съблюдава върховенството на закона.

В коалиционното споразумение пише още, че в едномесечен срок от встъпването си в длъжност бъдещото правителство ще изготви програма за управление, която включва и обща законодателна програма.

Първа точка в структурата на правителството е: ГЕРБ посочва министър-председател, а именно Бойко Борисов.

Интересно е също, че има точка, която позволява членове на правителството да могат да бъдат и лица, непринадлежащи към нито една от двете партии.

И така според документа - вече официално правителството на ГЕРБ и "Патриотите" ще се състои от един министър-председател (Бойко Борисов), 4-ма вицепремиери и 17 министри.

Коалицията ще има и политическо ръководство - 6-членен коалиционен съвет, който ще се събира всяка седмица. В него ще влязат Бойко Борисов, Цветан Цветанов в качеството му на председател на ПГ на ГЕРБ, още един посочен от ГЕРБ член и тримата лидери на "Патриотите".

Подобен коалиционен съвет имаше и по време на Тройната коалиция. 

След подписването на споразумението Борисов и Цветанов отидоха на "Дондуков" 2, за да получят от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство. След това Борисов направи кратко изказване. Той коментира, че в коалиционното споразумение са се опитали да изчистят всички детайли, които да гарантират стабилно управление.

„Имаме няколко дни да изпълним коалиционното споразумение със съдържание от кадри – експерти полици. Да има баланс в него”, посочи Борисов.

„Много е важно вътрешен министър, здравен министър, социален министър да работят заедно, за да може това, което сме описали двете партии в програмата си, да се реализира”, допълни той.

Ето целият текст на коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови