405 учени искат да отсяват проектите за центрове за върхови постижения

Александра Маркарян 21 април 2017 в 14:22 2815 0

Снимка БГНЕС, архив

Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката.

405 учени от цял свят са подали заявления за оценители на научните проекти за създаване на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР), съобщи пресцентърът на Министерство на образованието и науката.

Те са кандидатствали индивидуално в обявения от Министерския съвет централизиран конкурс, чийто срок изтече на 18 април 2017 г. Набраният брой кандидатури е достатъчен за осъществяване в законовия срок на независима международна оценка на всички подадени проектни предложения, твърдят от МОН.

Крайният срок за обявяване на печелившите проекти е юни 2017 г. Както OFFNews писа вчера, през втората половина на месец март в МОН е получено писмо от Европейската комисия, в което се изразяват опасения заради сериозното забавяне на процедурите, което може да доведе до загуба на част от финансирането.

Основание за него даде и допълнителното забавяне на избора на оценители заради прекратяването на обществената поръчка за избор на фирма. Решението взе служебният кабинет в края на февруари, когато оценяването на кандидатите беше минало и имаше класиране.

От МОН твърдят, че причина затова е, че подадените оферти не съответствали на обявените изисквания. След отмяната бе обявен конкурс от Централното координационно звено към Министерски съвет за набиране на международни експерти. По него са кандидатствали и 405-те учени.

Италианската фирма, класирана на първо място обаче обжалва спирането на обществената поръчка и преди дни КЗК отмени решението на МОН. Дали то ще обжалва и дали, ако това се случи, Върховният съд ще се произнесе в негова полза, не е ясно.

За да няма забавяне, управляващият орган на оперативната програма е започнал първият етап на оценката (за административно съответствие и допустимост) от подадените 44 проекта паралелно с процедурата за избор на оценители, съобщиха от МОН днес. Тази оценка се прави по методика от български оценители, без да се дават точки.

Оценката на научната стойност на подадените проекти, която служи за тяхното крайно класиране и се извършва от международните оценители, ще започне в началото на юни 2017 г. Дотогава всичките 405 кандидатури за оценители трябва да бъдат класирани според съответствието им с изискванията на конкурса, да се сформират и обучат оценителните комисии, както и да завърши оценката за административно съответствие и допустимост на проектите.

От министерството твърдят, че всички етапи от оценката на подадените проектни предложения и сключването на договорите със спечелилите кандидати трябва да приключат през септември 2017 г. Крайният срок за обявяването на печелившите проекти е юни 2017.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови