Химическата атака в Сирия може да е инсценирана, твърди учен от MIT

OFFNews 18 април 2017 в 11:46 10296 15

Тиодор Постол

Водещият американски оръжеен експерт Тиодор Постол смята, че последната химическа атака в сирийския град Кан Шейкун е била инсценирана и навярно не е дело на президента Башар Асад.

Постол е професор в Масачузетския технологичен институт и бивш научен съветник в американския департамент по отбрана. Той показа три доклада в отговор на доказателствата на Белия дом, че сирийското правителство стои зад химическата атака в Кан Шейкун.

"Прегледах материалите на Белия Дом внимателно и смея да заявя, че американското правителство няма нито едно доказателство, че атаката в Хан Шейкун е била извършена от сирийската армия", заяви Постол, цитиран от International Business Times.

Постол оборва и факта, че атаката в Сирия е била извършена по въздух. Според него тя е била "режисирана от земята".

Оръжейният експерт показа и снимка, пусната и от Белия дом, на кратер със снаряд в него, за който се счита, че съдържал опасния газ зарин. Според анализа на Постол обаче такъв снаряд, пуснат от въздуха, няма да има толкова незначителни щети по корпуса. За професора това е експлозия, извършена от земята.

Постол твърди още, че химическото нападение в Кан Шейкун е било извършено от антиправителствени сили, след като градът се държи от Асасд.

"Нито един компетентен експерт не би могъл да пренебрегне факта, че предполагаемият контейнер със зарин е бил взривен с експлозив върху него, а не е бил изстрелян в снаряд, както твърди Белия дом", категоричен е Постол.

Професорът не за първи път застава на обратната позиция на американските власти относно Сирия. През 2013-та година, когато Асад отново бе обвинен, че стои зад тогавашната химическата атака в Сирия, Постол обори доказателствата, че президентът е отговорен за атаката. Същото бе изказано и в доклад на ООН по темата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

6

Victimized

18.04 2017 в 12:33

"Професорът не за първи път застава на обратната позиция на американските власти относно Сирия. През 2013-та година, когато Асад отново бе обвинен, че стои зад тогавашната химическата атака в Сирия, Постол обори доказателствата, че президентът е отговорен за атаката. Същото бе изказано и в доклад на ООН по темата. "

Седеруги, вземете се скрийте, че ставате смешни. ТО не е ясно колко точно компетентни хора трябва да се изкажат за да разберете за какво става въпрос....

20699

9

Новак

18.04 2017 в 13:51

На вниманието на #1 и #7. Още в първите дни след инцидента един български експерт се изказа в същия смисъл. А той беше участвал в международната комисия за контрол на химическите оръжия към ООН. То бива сляпа вяра в американската администрация, но това вече прилича повече на някакъв американски фундаментализъм - нещо като талибани от другата страна (то може и да не е от другата). Не се ли видя какво стана в Ирак - и там уж беше пълно с химическо оръжие, а какво се оказа? Същото с Либия. Не е хубаво да настъпваш една мотика няколко пъти.

25665

10

Victimized

18.04 2017 в 13:59

"не бе, експерт е. от ония медийните. дето се чудиш какво правят когато не висят по телевизиите, ама така и не успяваш да го измислиш. в бг е фраш с такива."

.....................

"He received his undergraduate degree in physics and his PhD in nuclear engineering from MIT. Postol worked at Argonne National Laboratory, where he studied the microscopic dynamics and structure of liquids and disordered solids using neutron, X-ray and light scattering techniques, along with molecular dynamics simulations . He also worked at the Congressional Office of Technology Assessment, where he studied methods of basing the MX missile, and later worked as a scientific adviser to the Chief of Naval Operations.

After leaving the Pentagon, Postol helped build a program at Stanford University to train mid-career scientists to study weapons technology in relation to defense and arms control policy. "

Със сигурност разбира повече от теб. Седеруги.....