Писатели и актьори подкрепиха каузата за навременно лечение на хората с автоимунни заболявания

OFFNews 22 март 2017 в 21:53 2388 0

Актьорите Стефания Колева, Теодора Духовникoва и Ники Станоев представиха разкази на тема „Пробуждане“ по време на специално издание на "Пощенска кутия за приказки“. Целта беше да се популяризира онлайн порталът за автоимунни заболявания www.probudise.bg.

Сайтът събира на едно място полезна информация, подготвена от лекари и пациенти, за най-често срещаните автоимунни заболявания, сред които псориазис, ревматоиден артрит, болест на Крон и улцерозен колит.

„Пред вас стои човек, който ходи на преглед, само когато нещо започне да скърца. Профилактичните прегледи обикновено ги „забравям“. Надявам се, че благодарение на платформата www.probudise.bg, това ще се промени“, сподели Ники Станоев.

Поп певицата Тони представи новата си песен „Пробуждане“, посветена на кампанията. Заглавието и текстът на парчето са апел да не се предаваме, когато паднем, а да намерим сили в себе си и да вярваме в нещата, които обичаме, за да продължим напред.

Тони прочете и емоционален разказ, свързан с личната й борба с автоимунното заболяване улцерозен колит.

„Това е разказ за моя живот в тежката му фаза. Благодаря на www.probudise.bg, че ми даде възможност да го споделя с вас“, каза певицата.

В началото на събитието, писателката Гери Турийска, която е създател на „Пощенска кутия за приказки“, прочете поздравителни адреси от министъра на здравеопазването, д-р Илко Семерджиев, и от министъра на културата Рашко Младенов.

„За първи път получаваме такива официални писма, което е знак, че темата, с която се занимаваме тази вечер е много важна,“ сподели още тя.

„Възпалителните автоимунни заболявания са бичът на съвременните общества. Затова се надявам, че подобни кампании ще помогнат на хората да се „пробудят“ и да бъдат отговорни към здравето си и да се информират от адекватни и обективни източници“, се казва в поздравителния адрес на министъра на културата.

„По данни на Световната здравна организация над 275 000 души у нас страдат от възпалителни автоимунни заболявания, като голяма част дори не са диагностицирани и не се лекуват. Вярвам, че всеки от нас трябва преди всичко да е отговорен към себе си и собственото си здраве, да търси и да се информира от точни и проверени източници“, подчертава в поздравителния си адрес д-р Илко Семерджиев.

Инициаторът за създаването на онлайн портала www.probudise.bg Владимир Томов, основател на фондация „В помощ на здравето“ и председател на Алианса на хората с редки заболявания, сподели, че заболяванията, за които дава информация интернет платформата, са изключително тежки и инвалидизиращи, чието диагностициране понякога отнема над 10 години. Мисията на www.probudise.bg е информацията за тези заболявания да стигне до възможно най-много хора и по този начин те да намерят своето спасение. Томов подчерта, че текстовете на сайта са писани от специалисти, както и от самите пациенти, които най-добре знаят какви са основните проблеми, свързани със заболяването им.

Младият гастроентеролог д-р Радослав Наков каза, че мисията на www.probudise.bg е да скъси дистанцията между лекарите и пациенти.

„При създаването на www.probudise.bg се получи успешно сътрудничество между лекари, здравни журналисти и хора с опит в комуникациите. „На нас, лекарите, ни е много лесно да говорим за дадено заболяване помежду си. Но понякога изпитваме трудност да обясним на езика на пациента неговите проблеми. Tук информацията е изпипана от медицинска гледна точка и същевременно е разбираеми за хора без медицинско образование. Абсолютно всеки човек може да разбере какво представляват автоимунните възпалителни заболявания и как се лекуват, защото и термините са обяснени с нормални, разбираеми думи. А това беше и общата ни цел – да сме полезни на максимален брой хора“- обясни д-р Наков.

В подкрепа на каузата свои нови парчета и популярни кавъри свириха рокаджиите от Der Hunds. 

Част от приходите на специалното издание „Пробуждане“ на „Пощенска кутия за приказки“ ще бъдат дарени за рехабилитация на деца с ревматоиден артрит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови