Григор Димитров обърна Истомин и е на 1/4-финал в Мелбърн (видео)

OFFNews 23 януари 2017 в 10:41 21347 5

Снимка Australian Open

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира за втори път в кариерата си на 1/4-финалите на първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия в Мелбърн, след като преодоля сензацията Денис Истомин в четирисетов 1/8-финал, в който навакса сет пасив.

Димитров спечели след 2:6, 7:6 (2), 6:2, 6:1 и в спор за място на полуфиналите ще се изправи срещу Давид Гофен от Белгия, който надделя в четири сета над Доминик Тийм с 5:7, 7:6 (4), 6:2, 6:2.

Статистиката на Григор срещу Гофен е смазваща - 4-0 победи на всички нива в тениса, като последната е записана през 2014 година в 1/32-финалите на Ю Ес Оупън - 0:6, 6:3, 6:4, 6:1. Преди това двамата са играли три пъти през 2010 година на Чаланджъри, като Григор неизменно е победител.

Срещу Истомин българинът направи 7 аса, вкара 73% от първите си сервиси и спечели 81% от точките на тях.

Българинът игра на 1/4-финал в Мелбърн и през 2014 година, когато отстъпи пред бившия номер 1 в света Рафаел Надал.


Grigor Dimitrov - Denis Istomin 2:6, 7:6 (2), 6... by bukakkeland123
 

Първи сет

Мачът започна с невероятно разиграване, като и двамата тенисисти показаха висока класа. Григор успя да вземе само точка в този първи сервис гейм на Истомин, след което взе своето подаване. Истомин също беше стабилен, а Григор изравни за 2:2 с гейм на нула. В петия гейм Истомин трудно удържа подаването си, за да стигне след това до първи пробив в мача. Григор спаси първите два брейкбола, но при третия опит на Истомин сбърка форхенд. Узбекистанският тенисист затвърди пробива си с гейм на нула, за стигне до втори в осмия в гейм и така след 6:2 поведе с 1-0 сета в мача.

Денис Истомин

Снимка: Luke Hemer/Tennis Australia

Втори сет

Истомин продължи да тормози Григор със сервиса си, но българинът вече беше много по-стабилен и разнообрази играта си с излизания на мрежата, което определено затрудни Истомин, който стоеше предимно на задната линия. Двамата тенисисти печелеха с лекота подаванията си до 3:3, като въпросът беше кой пръв ще направи решителния пробив. Седмият гейм стартира с ас на Истомин, последван от грешка на Димитров и епично разиграване, но българинът прати топката в аут. Истомин показа уменията си на шоумен като направи хот шот в аут за първата точка на Димитров в гейма, но в крайна сметка спечели гейма и поведе с 4:3. Излизанията на мрежата се оказаха печеливш ход за Григор, който взе подаването си на нула и изравни.

Последва нова бърза размяна на геймове, в които и двамата тенисисти показаха силните си страни. Все пак Истомин беше по-близо до решителен брейк, но прати топката в аут и не се добра до тази възможност. 11-ият гейм започна обещаващо. Истомин спечели първата точка, но след това сгреши и Димитров изравни. С безмилостен сервис узбекът си върна аванса, но Григор бързо наказа слабостите му в разиграването и изравни, след което и поведе. Късмет остави Истомин в гейма, след което той го напусна и Григор получи предимство. Денис използва отново най-силното си оръжие, за да се върне в гейма, а грешка на Димитров от форхенд сложи край на този гейм, в който за първи път се стигна до възможност за пробив, за съжаление нереализирана от българина. Димитров взе своя сервис гейм с подчертана лекота и така мачът стигна до тайбрек.
В него Григор първи стигна до минипробив, който успя да затвърди и поведе с 4:1, но Истомин го върна и намали на 4:2. Това беше всичко от узбека в този сет, защото докрая Димитров беше господар на корта и изравни резултата - 1–1 след 7:6 (2).

Трети сет

Истомин поиска медицински тайм аут заради разтежение. Подозренията, че това е психологически ход се опровергаха с началото на сета, защото той наистина имаше проблеми с движението по корта, което позволи на Григор набързо да поведе с 3:0. Истомин намали, но не толкова заради добрата си игра, колкото заради непредизвикани грешки на Димитров, който улесни съперника с удар в мрежата и аут. Последва труден сервис гейм за Григор, който премина през дюс, след което изкара бекхенд, за да даде точка за връщане на пробива на Истомин. Последва ас, а после с още един дълбок сервис взе предимство и завърши подаването си с чудесно излизане на мрежата. Истомин отново изпита проблеми и се наложи влизането на физиотерапевт на корта. Силното оръжие на Истомин вече не работеше както в началото и узбекът с мъка взе подаването си, за да намали на 4:2, като отново грешки на Димитров го оставиха на повърхността. Последва рецитал на българина, който взе подаването си на нула и стигна до гейм от спечелване на сета. Истомин видимо страдаше физически и поиска лед, за да облекчи болките от разтежението. Григор поведе с 40:15 в осмия гейм, като умело се възползваше от проблемите на Истомин, като го разхождаше по корта. Узбекът дори падна, но се изправи. Григор пропусна първата възможност за пробив, но Истомин прати топката в аут и така осигури победата на българина в сета с 6:2.

Четвърти сет

Решителната част започна с нова дълга пауза заради проблемите на Истомин, но Димитров не се разколеба психологически от това очевидно умишлено опитване да бъде нарушен ритъмът му на игра и взе подаването си на 15. Последва пробив на нула, след като Истомин прати топката в мрежата. Григор методично увеличи аванса си на 3:0 и вече спокойно гледаше към следващия кръг. Достатъчно беше да не рискува и да чака грешките на Истомин, които зачестиха дори в наглед невинни ситуации. Узбекът намали на 1:3 при свой сервис, но това беше всичко от него в този мач, който докрая се доиграваше. Григор проби узбека отново за 5:1 и сервира за победата, като успя да я грабне още в първия си от трите си мачбола с ас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови