Кипър забрани продажбата на българска минерална вода заради опасна бактерия

OFFNews 28 септември 2016 в 18:50 22558 2

Здравните власти в Кипър изтеглиха партида от българска трапезна вода с марката „Айсберг“ от търговската мрежа заради наличие на опасни бактерии, съобщават медии от Острова.

Според Cyprus Mail здравната инспекция в Никозия е обявила за проблема с половинлитровите бутилки още на 19 септември след лабораторни изследвания.

Уточнява се, че в една от бутилките е открита бактерия псевдомонас, която може да причини заболявания, както при животни, така и при хора.

Производител на водите с марка "Айсберг" е компанията производител на газирани и негазирани безалкохолни напитки и трапезна вода „А и Д Комерсиал“ ЕООД от Перущица. ОFFNews потърси за коментар собственика на фирмата Асен Долев.

"При водоизточника няма каквито и да е отклонения от нормите и замърсявания. В Кипър са изследвали 8 бутилки и със седем от тях всичко е наред. Вредната бактерия е открита само при една от бутилките. Замърсяването не е станало по време на производствения процес", каза Долев.

Според него качеството на водата в предприятието се контролира и изследва непрекъснато, а и Регионалната здравна инспекция в Пловдив е направила извънредна проверка вчера и във водата няма вредни бактерии.

"Възможно е замърсяването да се е получило при транспортирането, при съхранението, да е имало нещо по капачката или да е умишлено", добави Долев.

Според Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България организацията е била информирана от фирмата „А и Д Комерсиал“ ЕООД за проблема в Кипър.

"Възможно е да става дума за разчистване на пазара в полза на местни производители", допусна пред ОFFNews изпълнителният директор на браншовото сдружение Жана Величкова.

Според нея предприятието оказва пълно съдействие на здравните власти у нас по изясняването на случая, който безспорно се отразявал негативно на реномето на българския бизнес с бутилирани води.

"Започваме собствено разследване", каза още шефът на фирмата производител Асен Долев.

Той изрично уточни, че проблемната партида с 30 000 бутилки вода "Айсберг" е била изцяло за износ за кипърския пазар и че от нея няма количества, които да се продават у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

2

Black Hex

29.09 2016 в 09:04

Пък на едно друго място чета: "Трапезна вода Айсберг е бутилирана от производителя на продукти с търговска марка “Party” в с. Йоаким Груево, област Пазарджик. Водата има мек и приятен вкус... "
Ама то Перущица, Йоаким Груево... все тая.
И НА ДВЕТЕ МЕСТА НЯМА АЙСБЕРГИ, поне през последните 100 години. :)

10538

1

Black Hex

29.09 2016 в 08:59

Бе джуркайте ги малко тези снимки. Гледам аз картинката и си викам "Аха, я чакай да видя къде ще спират днес водата в шопското поле" пък то кво... некаква вода била спряна от продажба... в Кипър... защото имала там батерии... така де, баКтерии.