Ловци на бежанци се жалват от Бъчварова

OFFNews - Бургас 28 септември 2016 в 18:39 6489 0

Снимка epicenter.bg

През април, ОЗБГ попаднаха на група от афганистанци, по време на репортаж за българска телевизия

От полицейски натиск и репресия се оплакаха членове на бургаската "Организация за закрила на българските граждани (ОЗБГ)."

Организацията твърди, че има два случая, при които са следени от служители на полицията, проверявани и карани да разписват предупредителни протоколи.

Първият е от 24 септември, когато отишли да се разхождат и да тренират в гората край с. Граматиково, общ. Малко Търново. А, ако попаднат и на мигранти, да се обадят на Гранична полиция. Още преди да стигнат до Граматиково са проверени от Охранителна полиция, а след 30-ина минути са пуснати. Малко след това ситуацията се повтаря, този път - от Гранична полиция. ОЗБГ разказват, че им направило впечатление, че на определена дистанция ги следва и кола без обозначителни знаци. В самата гора пък ги ескортират двама въоръжени военни и един полицай. Тримата остават с момчетата, докато тренират и след това - обядват. Връщайки се обратно към колите си, ОЗБГ са посрещнати от други двама полицаи, от Гранична полиция, искани са им документите и са карани да разписват предупредителни протоколи. От ОЗБГ отказали, а на въпроса им кой е разпоредил такава проверка, граничарите казали, че имали такава заповед.

Аналогична случка се е разиграла и на следващия ден, в район между Синеморец и Ахтопол. Отново са спирани от Гранична полиция, проверявани са им документите и са карани да разписват предупредителни протоколи.

По този повод, от ОЗБГ разпространиха отворено писмо, в което задават въпроси към вътрешния министър Румяна Бъчварова, определяйки проверките към тях като „репресия“. Активистите на организацията питат и дали те самите пречат на реализирането на престъпни схеми с мигранти и, ако разпореждането е дошло именно от Бъчварова, дали министърът също не е замесен в подобна схема.

От ОЗБГ са категорични, че се хаби ресурс да бъдат преследвани те, а в същото време е възможно нелегални мигранти да минават границата. Организацията подчертава, че въпреки охраната на няколко вида служби по същата граница, бежанци влизат и до момента в страната ни, стигайки до вътрешността й. И питат Бъчварова:

„При положение, че МВР е неспособно да се справи с каналджиите, а Вие сте „шеф“ на МВР, то какво става с шефове, които не могат да си изпълнят задълженията: а) подават си оставката; б) уволняват ги; в) преназначават ги на апетитен пост; г) пенсионират се и харчат пари, заделени от схеми с мигранти; д) нагли са и си остават на поста. Във връзка с това, Вие кое от изброените неща ще направите?“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!