Откриха жилище на 3300 г. в Плиска

ОFFNews 27 септември 2016 в 14:58 8070 3

Снимка БНТ

Открити на мястото находки.

Средновековната българска столица Плиска е била обитавана много преди идването на българите по тези земи, стана ясно от ново археологическо откритие, предаде БНТ.

Учени са намерили останки от жилища от преди 3300 г., от времето на Микена и Египет. На мястото са открити жилище от късната бронзова епоха и пещ, загряваща речни камъни, както и глинени съдове.

Най-неочаквано археолозите попадат на полувкопано жилище и то на място, за което се е смятало, че е заселено след столичния период на Плиска. До този момент теренът не е проучван, а находките са били заровени едва на метър и половина.

"Това, което се открива, са хранилищни съдове, изцяло изработени на ръка от груба глина, съдържа едри механични примеси, част от тях са т.нар. гирляндовидна пластична украса с езически дръжки", коментира Янко Димитров, археолог от АИ на БАН - Шумен.

Археолозите са намерили и основите на дървена ограда и пещ с опушени от огън речни камъни: "У древните славяни е имало практиката да се поставят такива речни камъни в жарта на огнището и след като те се нагорещят се полагат в основата на дървен съд, на каца примерно, след това се пълни с вода и водата се нагорещява", допълни пред БНТ Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

2

Victimized

27.09 2016 в 18:16

То не е само там чесънче , на територията на България има повече древни градове от колкото в цяла западна Европа . В общи линии виждаме , че където и да тръгнат да строят , винаги излиза нещо отдолу .