Четири карти, които променят начина, по който гледаме на миграцията в Европа

OFFNews 25 август 2016 в 10:55 32929 6

Знаехте ли, че поляците в Норвегия представляват най-високият процент на родено в чужбина население на дадена страна или че най-много имигранти в Ирландия идват от Великобритания?

Тези четири карти, създадени от Якуб Мариан - чешки лингвист, математик и артист, са базирани на проучване на ООН от 2015 г. Те изобразяват разпределението на миграцията в Европа спрямо следните различни показатели:

1. Процент на имигрантите спрямо цялото население.

2. Държавата, от която идват мигрантите най-често.

3. Промените през през последните пет години.

4. Най-бързо растящите имигрански групи.

Процент на имигрантите

На база резултата от референдума за излизане на Великобритания от ЕС, някои вероятно биха очаквали страната да е първа на тази карта, но тя дори не е в Топ 5.

Населението с най-високия процент е Люксембург (45.9%), следвано от Швейцария (29.6%), Швеция (18.5%), Австрия (17.4%), Естония (15.8%) и Германия (14.5%).

Великобритания е с резултат 13.4%.

Мариан показва и кои държави са най-засегнати от миграционната криза. Данните са според информация на база подадените искания за получаване на убежище в периода януари 2015 - юни 2016 г.

Само Австрия и Швеция са регистрирали покачване с повече от 1% на имигрантите. В Германия покачването е малко под 1 на сто.

Откъде идват най-много мигранти

Най-голям брой имигранти във Великобритания през 2015 са дошли от Индия, в Норвегия - от Полша, а в Австрия и Швейцария - от Германия.

Имигрантите във Франция, Испания и Португалия идват най-вече от юг (Алжир, Мароко и Ангола). В Гърция и Македония имигрират най-много албанци. Полша и Чехия имат най-много имигранти от Украйна.

Как са се изменили цифрите през последните пет години

Третата карта на Мариан показва как политическите промени през последните пет години са оказали влияние върху първоначалните имиграционни данни.

Люксембург, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия, които имат най-висок процент имигранти в сравнение с цялото население, също показват и покачване на имигрантското население между 2010 и 2015 г. 

Държавите с най-висок брой мигранти, установяващи се на други места, са Полша, Сърбия, Германия и Румъния.

Най-бързо растящите имигрантски групи

В четвъртата и последна карта Мариан показва най-бързо растящите имигрантски групи, като сравнява данните от ООН от 2010 до 2015.


Някои държави, като Полша и Гърция, показват понижаване на процента имигрантско население спрямо цялото население. За половината европейски държави моделът остава почти същия като през 2015 г., вкл. индийците във Великобритания, англичаните в Ирландия и поляците в Норвегия.

За разлика от Великобритания, Ирландия и Норвегия, в Испания картината е различна - вместо мароканци сега най-разрастващата се чужда група е кубинската. По-малко руснаци се заселват в източноевропейските държави, повече сирийци избират Швеция.

Най-бързо разрастващата се чужда група в България пък е гръцката, показва картата.

Все пак тези данни, особено на местата където има спад, може да се дължат на цялостно намаляване на населението на държавите, посочва авторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12830

6

Traian Savov

28.08 2016 в 10:50

Ако преди това народът, не реши да оправи нещата както той си знае...

12830

4

Traian Savov

27.08 2016 в 20:43

Целта на вирусите е да завземат здравата клетка и да използват нейният ресурс за да се увеличават разрушавайки я, защо го правят това, никой няма никаква идея..

Някой път се случва това, вируси заразяват клетката, но целта на имунната система е да се бори с тези вируси, въпрос на живот и на смърт...

някой хора не само убиха имунната система а и пуснаха вируси в организма, и резултата от това ще бъде летаргичен изход за пациента...
Нужни са спешни мерки, нужно е подсилване на имунната система, и широкоспектърни антибиотици, иначе изтърваме пациента!!!!! Вече е дадена диагноза и е предписано лечение!!!!!!!

77927

3

El Commandante

25.08 2016 в 18:29

Тва е лично от печатницата на Дедо Соро Антихриста тея комикси...

13207

2

Shoshon

25.08 2016 в 15:59

Това са като социологически проучвания, в които ГЕРБ има подкрепа от 50% :)