Населението на Източна Европа намалява най-бързо в света

OFFNews 16 август 2016 в 18:54 10226 7

Населението на Източна Европа намалява с най-бързи темпове в сравнение с другите региони по света, пише „Файненшъл Таймс“.

Населението е намаляло драматично в страни с военни конфликти като Сирия, както и в някои развити страни като Япония, но намаляване населението в цял регион и в рамките на десетилетия не е регистрирано от 50-те години на миналия век, с изключение на Южна Европа през последните 5 години и Източна Европа през последните 25 години.

По данни на ООН населението на Източна Европа през миналата година е било 292 млн. души, с 18 млн. (6%) по-малко в сравнение с началото на 90-те години – население, по-голямо от това на Холандия, е изчезнало от региона.

Намаляването на населението започва след разпада на Съветския блок и се увеличава до началото на XXI век, когато започва да се забавя.

Емиграция

Емиграцията е една от основните причини за намаляването на населението. Източноевропейци мигрират към Западна Европа, подтиквани от перспективата за по-високи доходи и по-добри социални системи. Основните дестинации за поляците, латвийците и литовците са Великобритания и Ирландия, за естонците - Финландия, за румънците - Италия и Испания. Съвсем наскоро Норвегия също се очерта като популярна дестинация.

Но това не е само история за емиграцията, станала възможна благодарение на разширяването на Европейския съюз. Хората от региона започват да емигрират и преди присъединяването към ЕС, освен това в страни, които не са част от Съюза, също се наблюдава голяма емиграция.

Румъния, например, е загубила 9 на сто от населението си в петнадесетте години до 2005 г. Само през 1990 г. близо 100 000 румънски граждани се заселват трайно в чужбина, като цифрите са подобни и в рамките на следващите няколко годиини.

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в началото емиграцията на румънците засяга основно етническите малцинства. В последно време тя е свързана с хора, търсещи работа. До 2007 г. - годината на присъединяване на Румъния към ЕС, голяма част от румънските емигранти вече са напуснали страната.

По същия начин емигрантите от България, която се присъединява към ЕС през същата година, са над 8 на 1000 души в първата половина на 90-те години и постепенно намаляват до малко над 1 на 1000 през последните пет години.

В Албания, която не е член на ЕС, емигрантите са дори повече.

Намаляване на раждаемостта

Тези, които остават, започват да раждат по-малко деца. Източноевропейките имат средно по 2,1 деца в края на 80-те години на миналия век. Десет години по-късно тази цифра паднала до 1,2.

Икономическата и политическата несигурност в постсъветската ера има значително влияние върху раждаемостта заедно с липсата на адекватна социална система.

Въпреки че други страни, като Германия, също имат подобен спад на раждаемостта, той е много по-голям от страни, които нямат подобни нива на имиграция. Резултатът е, че от средата на 90-те в по-голямата част от Източна Европа смъртността надвишава раждаемостта.

Институциите сигнализират

Когато ОИСР поглежда въздействието на емиграцията в балтийските и източноевропейските страни, тя сигнализира за дългосрочното икономическо въздействие.

Въпреки че емиграцията беше добре дошла по време на лош момент за заетостта и доведе до засилване на финансовите потоци, последиците в дългосрочен план са по-малко положителни: по-малък дял на населението в работоспособна възраст, загуба на образованите младежи, намаляване на уменията, обяснява организацията.

Европейската комисия споделя подобни опасения. Това казва ЕК за Румъния:

"Силна емиграция, включително на висококвалифицирани работници, съчетана със застаряване на населението, води до предизвикателство за подкрепа на конкурентоспособна икономика".

Източноевропейските страни ще пострадат най-много от намаляването на населението в трудоспособна възраст в рамките на Европа, твърди ЕК. До 2060 г. те ще имат най-голямо съотношение между възрастни хора и хора в трудоспособна възраст в региона.

Политиките не помагат особено

Повечето страни в Източна Европа са предприели мерки за обръщане на тези тенденции при раждаемостта и емиграцията, но с лоши резултати. Полша дава парични помощи на тези, които имат две или повече деца - политика, критикувана от Оксфордския университет.

ОИСР критикува по подобен начин политиките, насочени към връщането на емигрантите. Според организацията подобни програми в Полша не са проработили заради липса на добро планиране, негативни икономически условия и др.

Намаляване на разликата в благосъстоянието

Повечето икономики от Източна Европа се развиват с невероятно бързи темпове, до голяма степен защото наваксват.

Това означава, че разликата между БВП в Източна и Западна Европа намалява. Най-общо казано, подобряването на условията в региона ще доведе до намаляване на стимулите за емиграция. По-добри възможности за работа и по-добро финансово състояние ще доведат до по-високи нива на раждаемостта.

БВП в Чехия, Словения и Словакия в момента е около осемдесет на сто или над тази на Европейския съюз. За сравнение, през 90-те години в Словакия той е 50%.

В тези страни населението започва да се увеличава. Но в по-бедните държави като Румъния, България и Албания броят на населението все още намалява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12423

7

Бай Муле

17.08 2016 в 13:33

Ето заради такива тежки олигофрени и идиоти като Професор Балкански сме на това дередже. Такива ги има много в България. Нищожествата като него, живеещи в тежка заблуда, няма как да живеят благополучно. Те живеят като мръсни скотове, но обвиняват другите за мизерията си. Същите са като руснаците, на които се кланят.

12830

5

Traian Savov

16.08 2016 в 20:45

поздрав че за всички на планетата земя !?!?! https://www.youtube.com/watch?v=SmtwrQ_wLrI

13214

2

XR4

16.08 2016 в 19:40

"...Най-общо казано, подобряването на условията в региона ще доведе до намаляване на стимулите за емиграция. По-добри възможности за работа и по-добро финансово състояние ще доведат до по-високи нива на раждаемостта..."

!!!

12830

1

Traian Savov

16.08 2016 в 19:32

източна Европа е кенефа на света, тук даже бежанците не им се седи!!!!!!
много ясни че ще бягат хората от тук, няма да живеят в кенеФ я :(