Млади и талантливи джазмени на юбилейния Varna Summer Jazz Festival

OFFNews 29 юни 2016 в 09:50 2749 0

Път на младите и креативните - това е мотото на юбилейния 25-ти международен джазов фестивал "Варненско лято", който ще се проведе в морския град от 28 до 31 юли. 

Тази година фестивалът се открива от варненски джазмени – варненска формацията на Нейко Бодуров Badwagon Acoustic. В същата вечер ще имаме възможност да чуем и знаменития руски "Арт-ансамбъл Архангелск", наследник на едноименния състав от 1970 г.

Вторият фестивален ден предлага среща с двама стари познайници - триото на Андрей Прозоров от Австрия и квартета на Владимир Кърпаров с негови колеги от България.

В програмата на третата вечер се включват също познати имена - на певицата и пианистка Тамара Лукашева с германския мултиинструменталист Матиас Шръфл, както и българо-френския проект на Георги Корназов Consciouness.

Финалът на феста е предоставен на момчетата, които преди 25 г. го откриха и поостаряха с него - "Акустична версия".

Веднага след тях излиза бъдещето на джаза - полския джазов цигулар Адам Балдих, обявен за № 1 в годишните класации (2012, 2013 и 2014 г.) на списание Jazz Forum. Той ще свири с норвежците от "Хелге Лиен трио" в програмата Bridges.

За най-големите любители на джаза на 30 юли във Дома на архитекта във Варна от 18 часа ще се отбележи и 60-тата годишнина от първия джазов фестивал в социалистическия лагер - този в полския град Сопот. Темата на събитието е "От Сопот Джаз'56 до рухването на Берлинската стена...и по-нататък".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови