Рашидов: Да закрия музея на Живков? Вие закривайте държавата!

OFFNews 10 юни 2016 в 16:00 8163 7

Не обвинявайте музеите и творците, не те докарват идеологиите, а политиците.

Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов в отговор на въпрос от депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов за статута на къщи музеи и експозиции, които отразяват превратно исторически събития и ръководни дейци по времето на социализма. 

Въпросът им идва след посещението на новото ръководство на БСП в къщата-музей на Тодор Живков в Правец, където социалистите отдадоха почит на комунистическия ръководител.

Рашидов подчерта, че родната къща на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата с писмо от 12 март 1985 г. и е типичен представител на късно възрожденския балкански тип къщи, характерни за района и е единствената запазена жилищна сграда от края на 19 век в град Правец.

„Такъв вид експозиция представя следите на недалечното минало, с които следва да са запознати бъдещите поколения. В тази връзка музеят изпълнява една от основните си задачи, свързана с опазването и представянето на културните ценности, съхранявани в неговия фонд“, подчерта той.  

Къщата музей очевидно възхвалява Живков. Да сте видели в Германия да има къща музей на Хитлер, за която да се казва, че има голяма архитектурна стойност и затова я държат? Музеят на нацизма в Германия показва престъпленията на нацизма и ако има къща музей на Живков, трябва да показва престъпленията на Живков, вместо да го възхвалява. Там отиват и му се кланят, което показва комунизма в една грешна посока. Българският парламент е приел закон, с който е обявил комунизма за престъпен. Не нарушавате ли вие закона, като позволявате да има къща музей, възхваляваща комунизма. Не е случайно, че в Германия няма такъв музей, защото нацизмът е бил престъпен, подобно на комунизма. Горещата ми препоръка към вас е да постъпите мъжки, отговорно и да прекратите работата на подобни музеи, освен ако те няма да показват престъпленията на съответния престъпен режим. Знам, че по-лесното е да ни разказвате как тези къщи имат някаква историческа стойност. Сигурно е така. Сигурно може да се намери къща на Хитлер с подобни исторически параметри, заяви Димитров в реплика към Рашидов.

Министърът на културата поиска да отговори на репликата на Димитров, като подчерта, че ако има някой потърпевш от комунизма, това е именно той. 

"Аз съм покръстен и съм ченге. Мога да ви го докажа. Не съм доносник, не съм заемал партийни длъжности, нито днес съм партиен член. Но история се прави трудно. Тя дали ни харесва, или не, не може с гумичка да се изтрие и ни бива да трием. Дали има музей на Хитлер в Австрия? Скоро продадоха една негова картина за баснословна сума. Аз съм вечерял в къщата на Мусолини, която също е вид музей. Не обвинявайте музеите и творците, че докарват идеологията, политиците докарват идеологията", допълни Рашидов.

"Не унищожавайте музеите. Аз бях против да се унищожи Мавзолеят на Георги Димитров. Днес щях да късам билетчета и Мадам Тюсо да ми изработи поне два... Вижте, ние от всичко трябва да правим ефект, а историята никой да не се опитва – нито леви, нито десни, да я триете. Защото приликата между крайният комунизъм и крайната демокрация е, че и двете сили са разрушителни. Човек, който не е построил едно нещо, няма право да събори нищо. Аз градя музеи, не затварям и не руша музеи. Извинявайте, това е ваш проблем. Ако искате, закрийте държавата", каза още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

7

Лопе де Вега

30.08 2016 в 06:48

До всички яростно-патриотични историци и любители на историята! След като толкова държите на паметта за миналото, посочете ми един пример, един намек за нещо, което е свързано с първия цар на Третото Българско царство - Фердинанд Сакс-Кобург Гота. Не ми обяснявайте колко лош е бил, за двете национални катастрофи, че бил педераст, че бил женкар и т.н. Запазихте ли за паметта народна нещо, свързано с него и къде. След това сравнете тази запазена памет с паметниците на тошо правешки, най-долния след гошо тарабата предател на България и плюйте на веждю в лицето.

Поздрав!

n.b. Цар Фердинанд не е сред любимците ми от българската история. Просто е важна за историческата ни памет личност.

16193

6

SC

11.06 2016 в 08:37

Главномулташка логика: археологически находки на селища от преди хиляди години охотно ги изриваме с булдозера, но една къща на има-няма век и половина я пазим като очите си. Защо ли?

13011

2

Georgi Ganchev

10.06 2016 в 16:29

+1 за Вежди

77927

1

El Commandante

10.06 2016 в 16:07

Impressive!


Ама Ларгото тече ли, тече...