Плевнелиев: Има подмолен сценарий да бъдем лишени от памет за комунизма

OFFNews 28 май 2016 в 16:38 9964 77

Днес истината за тоталитарния режим удобно и успешно е подменена. У нас бе разгърнат грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен, българите да бъдат лишени от памет за комунизма. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на остров Персин на 27-мото поклонение пред памет на жертвите на тоталитарните режими.

Според него „този подмолен сценарий” продължава да се развива и днес.

„Престъпленията на комунизма не бяха заклеймени, нито наказани подобаващо, а българите, които изпитаха репресиите на режима, не получиха справедливост”, категоричен бе той. Президентът напомни, че след краха на режима през 1989 г. оцелелите „бивши хора“ не са потърсили мъст: „За разлика от своите мъчители, те искаха само да се изрече истината на глас”.

„Не можем да продължаваме да търсим пристан в удобното бездействие и в оправданието, че времето е било такова. Не трябва безучастно да гледаме как историческата подмяна шества в медиите и в учебниците. Време е да разровим праха на миналото, за да потърсим истината“, апелира Росен Плевнелиев.

Той призова за изграждането на Мемориал на жертвите на комунизма и Музей на българския XX век.

За първи път един от символите на българската държавност и на заслужена почит и уважение към загиналите - гвардейците - отдадоха почит пред парк-монумента пред Втори обект на бившия концентрационен лагер, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13301

68

Николай Петров

29.05 2016 в 10:45

La principesa дете младо, г-н Чесън е най-прав-връщането към златния стандарт е единствената алтернатива. А относно посредствените ви познания по геология няма какво да се коментира. Само Дънди прешъс, нашите канадски инвеститори изнасят всяка година около 7 тона, разбира се отравяйки с цианид бившата българска територия наречена Родопи.