Мирослав Найденов: Даниел Митов работи срещу стабилността на кабинета

OFFNews 10 февруари 2016 в 11:15 5063 12

Mirf
Мирослав Найденов обвини Даниел Митов, че не си е свършил работата за гръцката блокада

Снощи границите бяха отворени с личната намеса на премиера Бойко Борисов и транспортния министър Московски. Това каза по Нова телевизия Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието и от няколко дни председател на Съюза за стопанска инициатива.

Борисов се обади и разговаря директно с представители на гръцките фермери, той свърши това, което не свърши неговия външен министър, след което министър Московски отиде и успя да отвори границата, каза Найденов.

Даниел Митов работи срещу стабилността на кабинета по-скоро с бездействията си, продължи с критиките си към дипломат номер едно Найденов, като обвини в „безучастност” външния министър.

„Гърция знае, че рано или късно ще плати масрафа. Ако те бъдат наказани от ЕК, парите ще бъдат удържани от бъдещите плащания към Гърция”, обясни още председателят на Съюза за стопанска инициатива.

„С бездействието на външния министър се провокира напрежението. Обект на критиките беше транспортният, а не външният министър. Крайната цел на този сценарий е дестабилизиране на държавата. Създавайки дестабилизация с блокадата на границата, можеше камионите да дойдат и да блокират столицата. Тогава правителството щеше да падне. В момента правителството не работи като екип. И Борисов вижда това. Крайната цел е дестабилизация. Явно искат друга формула на властта”, категоричен беше Мирослав Найденов.

Той поясни, че има процедури за налагане на наказание на Гърция - те просто не са преки. ЕК може да удържи суми от бъдещи плащания към Гърция и умишлено МВнР не си върши работата, смята Найденов.

Бившият земеделски министър счита, че след случилото се в Лондон, където Бойко Борисов бе засипан с неудобни въпроси от наши сънародници, премиерът е изтървал контрола над външното ни министерство.

Не казвам, че не трябва да се задават въпроси от хората, но това е политика и се вижда накрая кой отнася хулите. В крайна сметка на границата отиде транспортният министър, не външният, каза Найденов.
На въпрос дали Бойко Борисов вижда случващото се, Мирослав Найденов отговори, че със сигурност го вижда. Образование, здравеопазване, министърът на отбраната се вози в самолет с двигател, чийто "живот" е изтекъл - вижда се кои са проблемните сектори - така бившият земеделски министър нападна и другите министри извън ГЕРБ.

Мирослав Найденов излезе от ГЕРБ преди три години след страхотния скандал, при който на запис се чу как прокурор Николай Кокинов дава отчет на Бойко Борисов и Найденов по досъдебно производство, касаещо директно бившия земеделски министър. След това Найденов направи своя партия - БАСТА, заедно с бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

По БНТ пък външният министър изтъкна заслугите си за решаване на проблема. „Посланикът ни в Атина на няколко пъти се среща с гръцките власти. Аз съм имал многократни разговори с моя колега, гръцкия външен министър – дори се видяхме на два пъти през последните два дни“, похвали се той. „Премиерът Борисов имаше дава разговора с гръцкия премиер Ципрас. Даже вчера в един момент започна напрежението наистина да нараства и ние увеличихме тези усилия. Гръцката страна пое ангажимент да изпрати поне един преговарящ, който не е на политическо ниво, но така или иначе го направиха“, каза министър Митов.

„Българската държава е изпратила своевременно писмо до ЕК – това го обявихме отдавна, предприели сме тези мерки, оттук нататък комисията по процедури ще задейства проверки и евентуално наказателна процедура срещу Гърция ако такава е необходима. На въпрос какви санкции се предвиждат министър Митов заяви, че „В зависимост от размера на нарушенията на европейското законодателство. Аз в момента не мога да прогнозирам“, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!