Не сме политическа партия, но мачът едва сега започва

Симона Костадинова 09 февруари 2016 в 16:26 13241 8

Снимка "Шоуто на Слави"

Вчера екипът на "Шоуто на Слави" внесе в Народното събрание 673 481 подписи за иницииране на референдум. По този повод от OFFNews се свързахме с един от сценаристите на предаването - Иво Сиромахов.

Вчера от "Шоуто на Слави" внесохте подписите, които събрахте за иницииране на референдум. Притеснявате ли се от проверката за автентичността на подписите?

Нямаме никакви основания да се притесняваме. Вярваме, че в държавната администрация работят добросъвестни служители, които ще спазят закона.

При внасянето на подписите Трифонов каза, че ако въпросите на референдума бъдат променени от Народното събрание, депутатите ще си понесат последствията. За какво говореше той?

За същото. В едно демократично общество депутатите са слуги на народа, а не негови “шефчета”, за каквито се мислят балъците в парламента. Този път те ще бъдат принудени да се съобразят с волята на народа, колкото и да им е неприятно.

Според вас уместно ли е в едно предаване да се съчетават Деса Поетеса и Кака Радка със сериозната тема за референдума?

Доколкото разбирам, сте привърженици на разделното хранене. В живота има сериозни теми и весели теми. Ако човек се лиши от едните, или от другите, губи. Не виждам основателна причина да не си позволяваме както да говорим сериозно, така и да се забавляваме. Свободни хора сме.

Въпросите, които предлагате, са 6. Как се спряхте точно на тях?

Ние говорим по тези теми от много години. След като толкова много управления се сменят, а положението в държавата само се влошава, значи проблемът е системен. Не е проблемът, че Борисов, Станишев, Първанов, Доган, Сидеров и т.н. не стават. Проблемът е, че системата избутва нагоре такива хора. Че им дава възможност да заемат позиции, за които са некомпетентни. И да мачкат хората, които са компетентни. Очевидно е, че трябва да се промени начинът, по който народът си избира представителите.

Не са ли много въпросите? Все пак досега не е имало референдум с повече от един. Това стана причина да определят инициативата ви като "тюрлюгювеч". 

Този, който го е определил така, вероятно е свързан с ДПС. Тяхната терминология е такава. Но то днес всички във властта са свързани с ДПС, така че не съм учуден.

Предлагате началниците на районните управления на МВР да се избират пряко. Как хората ще преценяват кой е най-подходящ? Не е ли същото като да се избират пряко шефовете на болници или директорите на училища?

Има съществена разлика и е твърде жалко, ако не я схващате. За лекар и учител се изискват експертни познания. И само експерти могат да преценят кои са добрите лекари и добрите учители. Но всеки вижда кой полицейски началник пази престъпниците и кой се бори с тях.

Хората чудесно могат да различат този, който следва закона и ги пази от престъпниците, от онзи, който взема рушвети от крадците и наркотрафикантите и се отчита на партийните си началници.

Обиколките по университетите бяха ли пряко свързани с референдума? Темите на срещите официално бяха други, но много студенти приеха посещенията за свързани с инициирането на национално допитване. 

Срещите ни в университетите са свързани с младите хора и бъдещето им в България. Тези срещи продължават. Те не са по наша инициатива, а по инициатива на студентите. Ще гостуваме навсякъде, където ни поканят.

Събирахте ли подписи за референдума след тези срещи?

Събирали сме подписи навсякъде, където има желаещи да се подпишат. Демокрацията дава възможност на всеки да изрази мнението си.

Своеобразното ви турне из висшите училища често беше сравнявано с обиколките на Бареков, преди да обяви началото на политическата си кариера. Вие виждате ли нещо общо?

А Вие виждате ли нещо общо? Всяко сравнение би трябвало да има някакво логическо основание, иначе е празнодумство. Със същия успех може да ме питате дали обиколката ни прилича на Тур дьо Франс.

Не ви допуснаха в Софийския университет. От ръководството заявиха, че на територията му е забранена "политическа дейност". Според вас има ли основание в това обяснение и как ще го коментирате?

Ние не сме политическа партия, нито сме държавни или общински служители. Но мишоците се плашат и от несъществуващи опасности. Особено ако са назначени на поста си не заради качествата си, а заради услуги към политическата класа.

Референдумът, срещите със студенти. Ще имате ли следващ политически ход?

Разбира се. Мачът едва сега започва, несериозно е да питате как ще играем през второто полувреме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови